Kuva: Keliber

Keliberin litiumhanke etenee rakennusvaiheeseen

01.07.2022 08:53 - Jussi Häkkilä

Litiumhydroksidin tuotantoa Keski-Pohjanmaalla valmisteleva Keliber Oy on neuvotellut rahoitusratkaisun, joka mahdollistaa hankkeen etenemisen rakennusvaiheeseen.

Litiumhydroksidin tuotantoa Keski-Pohjanmaalla valmisteleva Keliber Oy on neuvotellut rahoitusratkaisun, joka mahdollistaa hankkeen etenemisen rakennusvaiheeseen. Järjestelyyn kuuluu kaksi osakeantia, joista ensimmäisessä Sibanye Stillwater Limited sijoittaa Keliberiin 146 miljoonaa euroa ja kasvattaa samalla omistusosuuttaan yli 50:n prosentin. Toinen osakeanti on arvoltaan noin 104 miljoonaa euroa. Lisäksi Sibanye-Stillwater tekee Keliberin osakkeenomistajille vapaaehtoisen ostotarjouksen lukuun ottamatta Suomen Malmijalostus Oy:ta, joka valmistelee omaa osuuttaan rahoitusjärjestelyssä. Litiumhankkeen arvioitu kokonaisinvestointi on useita satoja miljoonia euroja, ja Keliber neuvottelee pääoman lisäksi tarvittavasta lainarahoituksesta.

Nyt neuvoteltu rahoitusratkaisu mahdollistaa hankkeen rakentamisvaiheen aloittamisen sekä tuotantoprosessiin kuuluvien isojen teknologiapakettien tilaamisen heti kun Keliber on saanut tarvitsemansa ympäristöluvat. Yhtiö myös jatkaa työntekijöiden rekrytointia.
Hankkeeseen kuuluvat Kokkolan suurteollisuusalueelle sijoitettava litiumkemiantehdas, Kaustisen ja Kruunupyyn kuntien rajalle sijoitettava Päivänevan rikastamo ja viisi pitkälle tutkittua kaivoskohdetta, joista ensimmäisessä rakentamisen valmistelevat työt ovat jo käynnissä.
Rakennustyömaa työllistää seuraavan kahden vuoden aikana jopa 500 henkilöä, ja tuotannon käynnistyttyä Keliberin toimipaikoilla tulee työskentelemään noin 250 henkilöä.
Keliberin Kokkolan suurteollisuusalueelle rakennettavalle litiumkemiantehtaalle myönnettiin hiljattain ympäristölupa. Ympäristöluvan ja toiminnan aloitusluvan saaminen mahdollistaa tehtaan rakennusvaiheen käynnistämisen suunnitellussa aikataulussa.
Keliberin tavoitteena on aloittaa akkuteollisuuden tarvitseman litiumhydroksidin tuotanto vuonna 2024. Yhtiö olisi tuolloin Euroopan ensimmäinen omaan malmiin perustuvan litiumhydroksidin tuottaja. Litiumilla on kova kysyntä erityisesti sähköautojen akkujen ja erityyppisten kannettavien digitaalisten laitteiden ja työkalujen valmistuksessa.

Lue myös: Sibanye Stillwater Limited mukaan Keliberin litiumhankkeeseen

Kilpailut

Uusimmat