Kuva: Ari Kettukangas

Lapin tulvahuippujen ennustetaan siirtyvän kesän kynnykselle

07.05.2020 10:45 - Jussi Häkkilä

Viileän säätilan vuoksi Lapin tulvahuippujen arvioidaan ajoittuvan poikkeuksellisen myöhäiseen ajankohtaan eli kesäkuulle.

Viileän sään vuoksi Lapin tulvahuippujen arvioidaan ajoittuvan poikkeuksellisen myöhäiseen ajankohtaan eli ensi kuulle. Lähes kaikilla alueilla Lapissa tulvahuippujen ajankohta on vasta ensi kuun alkupuolella. Poikkeuksena on Simojoen alue, jossa suurimman virtaaman ajankohta on ennusteen mukaan tämän kuun puolivälin jälkeen.
Tavanomaista viileämpi sää jatkuu Lapissa eikä sulaminen pääse käynnistymään vielä ensi viikollakaan. Lumen vesiarvot ja tulvariskit ovat edelleen suuria eri puolilla Lappia. Vahinkorajat ovat vaarassa ylittyä erityisesti Kemijoella Rovaniemellä, Ounasjoella Kittilässä ja Tornionjoella Pellossa. Ivalossa ja Torniossa korotetut tulvapenkereet suojaavat suurimmilta vahingoilta. Jos sulamisaikana esiintyy runsaita sateita, tilanne pahenee. Jäänlähdön ei arvioida tuottavan tänä keväänä suurempia ongelmia.

Simojoki on jo monin paikoin auki jäistä, samoin osa Kemijoesta. Myös Tornion kohdalla jäiden arvioidaan lähtevän lähipäivinä. Tornionjoen pohjoisosissa ja pohjoisemmassa Lapissa jäänlähtö ajoittuu vasta kuun puolivälin vaiheille tai sen jälkeen.
Viranomaiset ovat varautuneet tilanteeseen kaikilla riskipaikkakunnilla ja valmiustasoa on nostettu. Säännösteltyjen järvien vedenkorkeudet on laskettu alarajan tuntumaan vahinkojen ehkäisemiseksi. Kittilässä terveyskeskuksen ja Rantatien kerrostalojen väliaikainen tulvapenger on valmis, ja Pääskylänniemen palvelutalon ja rivitalojen suojaukseen on varauduttu. Ivalon tulvapenkereiden korotustyö on käynnissä. Myös Torniossa Suensaaren tulvapengertä on korotettu. Lisäksi Rovaniemellä on tehty tilapäisiä tulvapenkereitä ja niitä varaudutaan tekemään vielä lisää.

Lue myös: Lapin tulvahuippu touko-kesäkuun vaihteessa -lumimäärä ennustaa ennätyssuuria tulvia useammalla vesistöalueella

Kilpailut

Uusimmat