Kuva: Jukka Kuoksa/Lapin ELY.keskus

Lapin tulvahuippu touko-kesäkuun vaihteessa -lumimäärä ennustaa ennätyssuuria tulvia useammalla vesistöalueella

28.04.2020 10:29 - Jussi Häkkilä

Lapin jokien tulvahuippujen arvioidaan ajoittuvan toukokuun loppuun tai kesäkuun alkupuolelle. Suuret lumimäärät mahdollistavat ennätyssuurien tulvien syntymisen useammalla eri vesistöalueella.

Lapissa lämpötilat pysyvät viileänä ja voimakas lumen sulaminen ja jokien virtaamien kasvu käynnistyvät hitaasti. Viileän sään arvioidaan jatkuvan ensi kuun alkupuolelle asti. Lapin jokien tulvahuippujen arvioidaan ajoittuvan ensi kuun loppuun tai kesäkuun alkupuolelle. Suuret lumimäärät mahdollistavat ennätyssuurien tulvien syntymisen useammalla eri vesistöalueella.
Jäänlähdön arvioidaan tapahtuvan Simojoella ensi kuun 10. päivän vaiheilla ja muualla Lapin vesistöissä pääosin ensi kuun puolivälissä tai hieman sen jälkeen.
Ennusteiden mukaan pahin tulvatilanne uhkaa Kittilän aluetta, jossa keskimääräinen ennuste on vahinkorajan yläpuolella. Tulvan suuruus on tämänhetkisen ennusteen mukaan samaa luokkaa kuin vuonna 2005.
Rovaniemellä arvioitu virtaama on samaa luokkaa kuin vuoden 1993 ja 1973 tulvissa tai hieman niitä suurempi. Tulvan suuruuteen vaikuttaa Ounasjoen ja Kemijoen tulvahuippujen ajoittuminen. Mikäli molempien suurten jokien virtaamat ovat yhtä aikaa korkealla, on riski isoille tulvavahingoille olemassa.
Kemijärvellä tulvan suuruuteen vaikuttaa merkittävästi yläpuolelta tulevien valumavesien suuruus. Järvi täyttyy tulvatilanteessa nopeasti, joten vedenpinta lasketaan alarajalle ennen tulvaa.
Ivalojoen valuma-alueella lumen vesiarvot ovat ennätyssuuret ja ennusteiden mukaan vesi voi nousta korkealle. Tulvahuippu on ennusteen mukaan samaa tasoa kuin keväällä 2005, jolloin Ivalojoessa mitattiin vuodesta 1960 alkavan havaintojakson ennätysvirtaama.  Tulva voi aiheuttaa yksittäisiä vahinkoja penkereiden ulkopuolisilla alueilla.
Tornionjoella tulvan suuruuden arvioidaan mahdollisesti olevan jopa vuoden 1968 ennätystulvan tasoa. Tulva voi aiheuttaa vahinkoja Tornionjoen varrella ja Tornion keskustan alueella on riski Näränperän tulvapenkereen ylittymiseen.
Muualla Lapissa tulvan ei arvioida aiheuttavan suurempia vahinkoja, ellei jäidenlähdön aikaan aiheudu jään ja sohjon muodostamia kasaumia, joiden seurauksena vesi voi nousta korkealle nopeastikin.

Kittilässä varaudutaan suojaamaan mm. terveyskeskuksen ja Pääskylänniemen alueet tilapäisillä tulvapenkereillä. Ivalossa ja Torniossa tulvapenkereiden korotus- ja vahvistamistyöt on aloitettu tulvavahinkojen estämiseksi. Rovaniemellä on varauduttu suojaamaan mm. Saarenkylän aluetta tilapäisillä suojausmenetelmillä.
Kevään tulvatilanteeseen on varauduttu laskemalla säännösteltyjen järvien vedenkorkeudet alarajan tuntumaan. Kemijoen säännöstely hoidetaan siten, että tulvavahingot jäisivät mahdollisimman pieneksi.

Lue myös: Oulujoen vesistöalueelle luvassa suuri kevättulva

Kilpailut

Uusimmat