Kuva: Jukka Kuoksa/Lapin ELY.keskus

Lämpenevä sää ja sateet nostavat Lapin jokien virtaamia

06.05.2019 14:11 - Jussi Häkkilä

Jäät purkautuivat tänä keväänä Lapissa poikkeuksellisesti pohjoisesta alkaen.

Jäät purkautuivat tänä keväänä Lapissa poikkeuksellisesti pohjoisesta alkaen. Tenojoki purki jäitään ensimmäisenä viime kuun 25. päivänä ja heti tämän perään lähtivät Simojoen jäät. Ounasjoen jäät saapuivat Rovaniemelle vappuaaton iltana ja tuolloin myös Tornionjoen jäät olivat monin paikoin menneet. Ivalossa joki on tällä hetkellä vapaa Ivalon kirkonkylän alapuolella.  Ivalojoen yläjuoksulla on vielä jäitä, mutta ne ovat erittäin heikot eikä niistä arvella olevan haittaa.
Virtaama Simojoessa on jo laskenut. Virtaaman arvioidaan nousevan tulevana viikonloppuna. Tulvat Simojoessa ovat jäämässä keskimääräistä pienemmiksi.
Tornionjoessa Karungin kohdalla virtaama on nyt jo myös laskenut tasoon. Virtaaman arvioidaan vielä hiukan laskevan ja nousevan uudelleen kuun puolenvälin jälkeen. Tulvat Tornionjoessa ovat jäämässä keskimääräistä pienemmiksi.
Rovaniemellä Kemijoen virtaaman arvioidaan lähtevän nousuun kuluvan viikon aikana ja saavuttavan kevään suurimman virtaaman kuun puolivälin vaiheilla. Tulvat Kemijoessa ovat jäämässä keskimääräistä pienemmiksi.
Ounasjoessa Kittilän kohdalla virtaaman arvioidaan hieman kasvavan kuun puolivälin vaiheilla, mutta suuruus jäänee aiemmin ollutta virtaamaa pienemmäksi. Tulvat Kittilän kohdalla ovat jäämässä selvästi keskimääräistä pienemmiksi.
Ivalojoessa lämpenevä sää ja sateet aiheuttavat virtaaman uudelleen nousun kuun puolenvälin vaiheilla. Tulvat Ivalojoessa ovat jäämässä keskimääräistä pienemmiksi.
Tenojoessa virtaaman arvioidaan nousevan uudelleen kuun puolenvälin vaiheilla.  Tulvat Tenojoessa ovat jäämässä keskimääräistä pienemmiksi.
Kaikissa Lapin vesistöissä tulvat ovat siis jäämässä alle keskimääräisen tason, mutta mikäli nyt ennustetut sateet ovat merkittävästi ennustetta suuremmat, voivat tulvat myös kasvaa keskimääräistä suuremmiksi.

Lue myös: Tulvahuippu käsillä Kiiminkijoella ja Koillismaalla

Kilpailut

Uusimmat