Kuva: Shutterstock

Oulun alueen veteen ei lisätä lainkaan fluoria

18.03.2019 12:35 - Ari Kettukangas

Lain mukaan pintavesi on aina desinfioitava kloorilla. Jokaisella vesilaitoksella on omat tavoitteet kloorin raja-arvoille. Oulun Vedessä tavoite on 0,28–0,32 milligrammaa litrassa ja loppukesällä määrää voidaan hieman nostaa, kun jokivesi lämpenee. Desinfioinnilla pyritään varmistamaan, ettei vesi sisällä tauteja aiheuttavia mikrobeja.

Oulun Veden mukaan Oulun alueen veteen ei lisätä lainkaan fluoria. Kloorin käytön tarpeellisuus vedenpuhdistuksessa määräytyy raakaveden laadun perusteella. Kanta-Oulussa Oulujoesta saatava pintavesi tulee aina desinfioida kloorilla, jotta vesi on varmasti kuntalaiselle hygieenistä. Lain mukaan pintavesi on aina desinfioitava kloorilla. Veden kloorauksessa käytetään niin kutsuttua sidottua klooria, joka ei haise samalla tavalla kuin vaikkapa uimahalleissa käytettävä vapaa kloori. Jokaisella vesilaitoksella on omat tavoitteet kloorin raja-arvoille. Oulun Vedessä tavoite on 0,28–0,32 milligrammaa litrassa ja loppukesällä määrää voidaan hieman nostaa, kun jokivesi lämpenee. Desinfioinnilla pyritään varmistamaan, ettei vesi sisällä tauteja aiheuttavia mikrobeja. Klooraus keksittiin noin sata vuotta sitten ja se on yleisin tapa desinfioida vettä. Klooria tulee riittää perimmäiseenkin putkeen ja se varmistetaan verkostonäytteillä. Kloorauksen käyttöönotto on ollut merkittävin edistysaskel veden hygienian ja sen kautta väestön yleisen terveydentilan parantamiseksi.

Lue myös: Stora Ensolla yt-neuvottelut paperitehtaan muuntamisesta pakkauskartonkitehtaaksi ja paperikoneen sulkemisesta Oulussa

Kilpailut

Uusimmat