Kuva: Radio Pooki

KRP on saanut valmiiksi Pudasjärven henkirikoksen esitutkinnan - uhrit valikoituivat kohteeksi sattumalta

17.06.2019 15:41 - Marja Ollakka

Keskusrikospoliisi on saanut valmiiksi tammikuussa Pohjois-Pohjanmaan Pudasjärvellä tapahtuneen henkirikoskokonaisuuden tutkinnan ja asian käsittely on siirtynyt syyteharkintaan. Kokonaisuutta on tutkittu muun muassa murhana, törkeänä ryöstönä ja törkeänä vapaudenriistona.

Tutkinnassa on ollut tapahtumakokonaisuus, jossa pudasjärveläinen mies surmattiin ampumalla Petäjäkankaantiellä, noin seitsemän kilometriä Pudasjärven keskustasta. Kokonaisuudesta epäillään kolmea oululaista henkilöä, 35- ja 45-vuotiaita miehiä sekä 23-vuotiasta naista.

Esitutkinnan mukaan rikoksesta epäillyt siirtyivät surman jälkeen kuolleen miehen omistamaan omakotitaloon, jossa poliisi epäilee heidän kohdistaneen törkeää väkivaltaa miehen vaimoon ja pakottivat hänet muun muassa tekemään rahansiirtoja verkkopankissa. Tämän lisäksi talosta anastettiin omaisuutta.

Pahoinpitelyn jälkeen yksi epäillyistä anasti surmatun miehen auton, pakotti tämän vaimon mukaansa ja pakeni Ruotsiin. Matkan aikana nainen pakotettiin käyttämään pankkikorttiaan, myös epäilty käytti naisen pankkikorttia. Epäilty saatiin kiinni seuraavana yönä Luulajassa yhteistyössä Ruotsin poliisin kanssa. Samassa yhteydessä saatiin turvaan myös vasten tahtoaan mukaan pakotettu surmatun miehen puoliso. Kaksi muuta epäiltyä jatkoivat matkaansa Pudasjärveltä Oulun suuntaan. Heidät saatiin kiinni heidän ajettuaan autonsa ojaan Kiimingin tiellä.

Poliisi epäilee, että rikoksesta epäillyt sytyttivät lähtiessään pariskunnan omakotitalon palamaan. Talo tuhoutui palossa asumiskelvottomaksi.

Esitutkinnan perusteella poliisi epäilee, että tapahtumat ovat alun perin alkaneet Pudasjärven keskustasta, jossa kolmen hengen seurueen autosta ammuttiin kohti kerrostaloa.

Poliisi epäilee, että rikoksesta epäillyt olivat lähteneet Oulusta Pudasjärvelle juuri tuota pelottelutarkoitusta varten. Tätä asiaa on tutkittu vaaran aiheuttamisena ja vahingontekona. Välittömästi tämän jälkeen rikoksesta epäilty autoseurue oli jatkanut matkaansa Petäjäkankaantietä Oulun suuntaan, jolloin heidän autonsa suistui lumipenkkaan.

Poliisi epäilee, että kolmikko anasti lähellä sijaitsevasta omakotitalosta mönkijän, jolla he yrittivät hinata penkkaan ajamansa auton takaisin tielle. Poliisi epäilee, että talon isäntä, myöhemmin surmattu mies, oli herännyt anastetun mönkijän ääneen ja lähtenyt selvittämään, mitä oli tapahtumassa ja tultuaan auton suistumispaikalle hänet surmattiin ampumalla. Tämän jälkeen rikoksesta epäillyt siirtyivät surmatun miehen omistamaan läheiseen omakotitaloon.

Rikoskokonaisuus on poikkeuksellisen törkeä, ja uhrit valikoituivat kohteeksi täysin sattumalta onnettoman tapahtuman seurauksena.

Kaikki kolme rikoksesta epäiltyä ovat edelleen vangittuina. Syyteharkintaan siirtynyt esitutkinta pitää sisällään muun muassa seuraavat rikosnimikkeet: murha, kaksi törkeää ryöstöä, törkeä kotirauhan rikkominen, tuhotyö ja törkeä vapaudenriisto. Syytteen nostamisen määräaika on elokuun puolessa välissä.

KRP on tehnyt asian selvittämisessä tiivistä yhteistyötä Oulun poliisilaitoksen ja Ruotsin poliisin kanssa

Lue myös: Rovaniemen poliisi kaipaa havaintoja viikonlopun mönkijäonnettomuudesta

Kilpailut

Uusimmat