Kalajoki tulvii -huippua odotetaan viikonloppuna

12.04.2024 08:39 - Jussi Häkkilä

Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitokselta päivystävä palomestari Markus Vehkojaa haastattelee Jussi Häkkilä.

Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitoksella on meneillään Kalajokilaaksossa useita tulvasta johtuvia tehtäviä. Tällä hetkellä eniten työllistää Alavieskan keskustan tuntumaan muodostunut uusi jääpato. Vastaavalla paikalla oli myös eilen päivällä pato, joka purkaantui iltapäivällä. Uuden padon myötä vedenpinta on hiukan eilistä korkeammalla.

Pohjois-Pohjanmaan eteläosan joille ennustetaan tulvahuippua tulevana viikonloppuna. Kalajoessa on vielä paljon jäitä paikallaan kovasta virtaamasta huolimatta. Jääkasaumia on muodostunut koskien alapuolisille paikoille. Alavieskan keskustaan eilen muodostunut jääpato on edelleen paikallaan, ja veden pinta on pysynyt samana. Jääpadon liikettä seurataan. Padon muodostumiseen alemmas suvantoon on varauduttu.

Kalajoessa Hamarin kohdalla on tulvahuippu perjantaista sunnuntaihin ulottuvalla jaksolla. Jäät ovat Kalajoessa selvästi normaalia paksumpia, mikä nostaa jääpatoriskiä. Tämänhetkisen ennusteen mukaan Kalajoen virtaama Ylivieskan kohdalla lähtisi laskemaan sunnuntain ja maanantain välisenä yönä, jolloin sivujokienkin tilanne hellittäisi. Ylivieskan Vähäkankaalla rautatien alikulku jouduttiin eilen sulkemaan käytöstä tulvan takia.

Ylivieskan alueella tulvatilanne jatkuu haastavana. Tulva voi mahdollisesti vielä pahentua viikonlopun aikana. Sulaneet lumet ja patoutuvat jäät nostavat jokien vedenpintoja tulvakorkeuksiin. Visalantien varrella useita taloja on veden saartamana. Sipilän palvelukeskuksen kellarista on jouduttu pumppaamaan tulvavesiä. Jätevesiä joudutaan edelleen laskemaan ohijuoksutuksella Kalajokeen pumppaamoiden kohdalta.

Lue myös: Jääpato nosti veden pyörätielle Alavieskassa -yksi talo vaarassa

Kilpailut

Uusimmat