Kuva: Shutterstock

Poliisi selvitti Suomen laajimman metsästysrikoskokonaisuuden

05.03.2024 12:25 - Jussi Häkkilä

Poliisi on selvittänyt Lapinlahden alueella vuosina 2019-2023 tapahtuneen Suomen laajimman metsästysrikoskokonaisuuden.

Poliisi on selvittänyt Lapinlahden alueella vuosina 2019-2023 tapahtuneen Suomen laajimman metsästysrikoskokonaisuuden. Alueella on metsästetty laittomasti susia, ilveksiä, ahmoja ja muita rauhoitettuja eläimiä. Salametsästystapahtumia on ollut kymmeniä ja epäiltyjä on 34. Poliisi otti kiinni ensimmäiset törkeistä metsästysrikoksista epäillyt viime viikolla Pohjois-Savon ja Oulun alueilla. Salametsästys on ollut selkeästi johdettua. Epäillyt ovat 30-75-vuotiaita, pääosin pohjoissavolaisia miehiä. Tutkinnan yhteydessä poliisi on ottanut väliaikaisesti haltuun rikoksesta epäillyiltä noin 250 asetta hallussapitoedellytysten arvioimiseksi. Tapaus alkoi paljastua Puolangalla syksyllä 2022 tapahtuneesta hirvien salakaadosta.

Salametsästäjien epäillään kaataneen laittomasti ainakin kolme sutta, kuusi ilvestä ja yhden ahman. Yksi tapetuista on Luonnonvarakeskuksen seuraama Unna-susi. Suurpetoja on myös haavoitettu ampumalla. Ulkopuolisille on kerrottu kyseessä olleen luvallinen jahti. Ammuttuja eläimiä on kätketty metsästyksen jälkeen. Poliisi on takavarikoinut useita suurpetojen ruhoja, nahkoja ja kalloja, joiden alkuperää ei ole pystytty selvittämään. Lisäksi on ammuttu rauhoitettuja lintuja, kuten joutsenia, haukkoja, korppi, kaulushaikara ja valkoposkihanhi. 

Esitutkinnassa ei tullut esille taloudellisen rikoshyödyn tavoittelua. Metsästysrikosten paljastumista ja esitutkintaa vaikeuttaa metsästäjien ja paikallisten asukkaiden keskuudessa esiintyvä vaikenemisen kulttuuri. Suurpetojen laiton tappaminen on ongelma erityisesti Itä-Suomessa, Kainuussa ja Lapissa.

Lue myös: Karhunmetsästyskaudella saaliiksi 152 karhua

Kilpailut

Uusimmat