Kuva: Shutterstock

Oulun yliopiston uusi tutkimus: Selkänikamien pienuudesta voi olla hyötyä

27.07.2023 08:47 - Jussi Häkkilä

Ihmisen selkäranka on muuttunut rakenteeltaan heikommaksi historian saatossa. Oulun yliopiston uusi tutkimus osoittaa, että tästä koituvien haittojen ohella nikamien pienuudesta voi olla myös hyötyä.

Ihmisen selkäranka on muuttunut rakenteeltaan heikommaksi historian saatossa. Oulun yliopiston uusi tutkimus osoittaa, että tästä koituvien haittojen ohella nikamien pienuudesta voi olla myös hyötyä. Poikkipinta-alaltaan pienempi nikama tarkoittaa pienempää todennäköisyyttä välilevynpullistumalle. Toisaalta nikamien pienuus altistaa selkärangan vanhuusiän luhistumamurtumille. Useat alan tutkimukset ovat todenneet nikaman pienen koon kasvattavan murtumariskiä huomattavasti.
Työikäisestä väestöstä noin joka viides kärsii selkäkivusta, ja se paikantuu usein alaselkään. Yhtenä merkittävänä syynä alaselkäkipuun on välilevynpullistuma, joka varsinaisen selkäkivun lisäksi voi heijastua alaraajaan kipuna ja tunnottomuutena.
Tutkimuksessa hyödynnettiin Pohjois-Suomen vuonna 1966 syntyneiden syntymäkohorttia, josta yli 1500:n henkilön selät magneettikuvattiin heidän ollessaan 46-48-vuotiaita.

Lue myös: Oulun yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan liikkumisen määrä on yhteydessä keski-ikäisen ansiotuloihin

Kilpailut

Uusimmat