Kuva: Jussi Häkkilä

Oulun yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan liikkumisen määrä on yhteydessä keski-ikäisen ansiotuloihin

21.06.2023 09:09 - Ari Kettukangas

Tutkimukseen osallistui lähes 2800 Pohjois-Suomen syntymäkohorttiin 1966 kuuluvaa työelämässä olevaa henkilöä. Tutkittavista hieman suurempi osuus oli naisia.

Oulun yliopiston tuore tutkimus osoittaa, että liikkumisen määrä on yhteydessä keski-ikäisen ansiotuloihin. Tutkijat havaitsivat, että lisääntyvä liikkumisen määrä oli yhteydessä kasvaviin ansiotuloihin tiettyyn pisteeseen saakka, minkä jälkeen yhteys kääntyi päinvastaiseksi. Korkeimpiin ansiotuloihin ylsivät henkilöt, joille kertyi viikossa noin 8,5 tuntia reipasta liikuntaa, esimerkiksi kävelyä, tai reilu 3,5 tuntia rasittavaa liikuntaa, kuten juoksua. Tätä runsaampi liikkuminen oli puolestaan yhteydessä pieneneviin ansiotuloihin. Liikunnalla on lukuisia tunnettuja terveysvaikutuksia. Erittäin runsaan liikunnan tiedetään kuitenkin lisäävän vammojen ja sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksien riskiä ja jopa suurentavan ennenaikaisen kuoleman riskiä. Tutkimukseen osallistui lähes 2800 Pohjois-Suomen syntymäkohorttiin 1966 kuuluvaa työelämässä olevaa henkilöä. Tutkittavista hieman suurempi osuus oli naisia. Henkilöiden liikkumista mitattiin 46 vuoden iässä kiihtyvyysanturilla ja ansiotulot 50 vuoden iässä kartoitettiin Suomen verohallinnon tulorekisteristä. Tutkimus on osa SEPAS-hanketta.

Lue myös: Nuorten pahoinvointi on ollut viime aikoina pinnalla - "vanhemman kannattaa pysyä kyllin lähellä, mutta riittävän kaukana"

Kilpailut

Uusimmat