Kuva: Ari Kettukangas

Kevättulvakausi alkamassa

13.03.2023 14:43 - Jussi Häkkilä

Jo tällä viikolla lämpenevä sää ja sateet nostavat jokien pintoja etelä- lounaisrannikolla keskiviikosta alkaen.

Kevättulvakausi on alkamassa. Jo tällä viikolla lämpenevä sää ja sateet nostavat jokien pintoja etelä- lounaisrannikolla keskiviikosta alkaen. Tulvavahinkoja ei Suomen ympäristökeskuksen mukaan kuitenkaan odoteta syntyvän, mutta vesi voi nousta alaville pelloille. Etelärannikolla pienet purot ja ojat tulvivat. Lämpenemisen ennustetaan jäävän lyhytaikaiseksi, mutta joet saattavat nousta tulvakorkeuksiin, jos yöpakkaset eivät hillitse sulantaa. Seuraavaa lämpenemistä odotetaan jo viikonlopuksi ja toteutuessaan tämä saa etelärannikon joet tulvimaan.

Koko maahan on ennustettu suhteellisen tavanomaisia kevättulvia, mutta varsinkin maan pohjoisosissa ennuste voi vielä muuttua, jos lunta sataa paljon lopputalven aikana. 

Etelä- ja lounaisrannikolla tulvahuipun ennustetaan ajoittuvan tämän kuun lopun ja ensi kuun puolivälin tienoille. Pohjanmaalla huippu ajoittuu ensi kuun loppupuolelle ja Lapissa huippu on tyypillisesti ollut vasta toukokuussa. 

Tulvaennusteeseen vaikuttaa sään lisäksi lumen määrä. Suurimmassa osassa maata lunta on vähemmän kuin maaliskuun puolivälissä keskimäärin. Etelä-Savossa ja Etelä-Karjalassa sekä Tunturi-Lapissa lunta on keskimääräistä enemmän. 

Lue myös: Reisjärven Kalajan alueelle mittavia tulvasuojelutoimia

Kilpailut

Uusimmat