Oulun yliopiston tutkijat löysivät uusia kohdun myoomille altistavia geenejä

03.02.2023 08:13 - Jussi Häkkilä

Synnytys- ja naistentautien erikoislääkäri Outi Uimaria Oulun yliopistollisesta sairaalasta haastattelee Jussi Häkkilä.

Oulun yliopiston tutkimuksessa on saatu arvokasta tietoa kohdun myoomien riskiä säätelevistä geneettisistä tekijöistä.
Kohdun myoomat ovat hyvänlaatuisia kasvaimia, jotka voivat aiheuttaa elämänlaatua heikentäviä oireita, kuten runsaita kuukautisvuotoja, paineen tunnetta alavatsalla sekä ongelmia raskauden alkamisessa tai sen kulussa. Myoomat ovat hedelmällisessä iässä olevien naisten vaiva, ja ne ovat melko yleisiä, sillä arviolta 30-70:lle prosentille naisista kehittyy myooma ennen viittäkymmentä ikävuotta. Yleisyydestään huolimatta myoomiin ei ole saatavilla parantavaa hoitoa, vaan vaikeaoireinen myoomakohtu johtaa usein kohdunpoistoleikkaukseen. Tuoreet löydökset voivat auttaa lääkehoitojen kehittämistä myoomiin tulevaisuudessa.
Lihaskudoksen biologiaa muokkaavat geneettiset tekijät vaikuttavat olevan keskeisiä myoomien taustalla. Tutkimuksessa analysoitiin yhteensä 426 558:n naisen geeni- ja terveystietoja FinnGen-hankkeesta sekä aiemmasta eurooppalaisessa aineistossa tehdystä myoomatutkimuksesta.
Tutkimusryhmä on parhaillaan aloittanut uuden tutkimusaineiston keräyksen Oulun yliopistollisessa sairaalassa myoomien vuoksi kohdunpoistoleikatuilla naisilla.

Lue myös: Oulun yliopiston johtamalle uuden tomografisen kuvantamismenetelmän kehittämiselle miljoonarahoitus

Kilpailut

Uusimmat