Kuva: Jussi Häkkilä

Pohjois-Pohjanmaalla jäi käyttämättä 2,5 miljoonaa euroa kemeravaroja

26.01.2023 08:40 - Jussi Häkkilä

Pohjois-Pohjamaalla metsänomistajille maksettiin viime vuonna kemera-tukia 6,4 miljoona euroa.

Pohjois-Pohjamaalla metsänomistajille maksettiin viime vuonna kemera-tukia 6,4 miljoona euroa. Varoja olisi ollut käytettävissä 8,9 miljoonaa. Metsäteiden rakentamiseen ja perusparannukseen käytettiin kemera-tukea vain kolmannes edellisvuoden määrään verrattuna. 
 
Nuoren metsän hoidon tukea maksettiin viime vuonna Pohjois-Pohjamaalla 3,8 miljoonaa euroa, kun käytettävissä olisi ollut 4,4 miljoonaa. Suometsänhoitoon kemera-tukea oli varattu 1,1 miljoonaa, josta alueella käytettiin 700 000 euroa. Metsätien perusparannukseen ja uuden metsätien tekemiseen tukea käytettiin 900 000 euroa, joka on vain 70 prosenttia käytettävissä olleista 1,26:sta miljoonasta.
 
Koko maassa nuorten metsien hoitoon, suometsien hoitoon, metsäteihin ja terveyslannoituksiin käytettiin valtion kemera-tukea viime vuonna noin 37 miljoonaa euroa. Varoja jäi käyttämättä 20 miljoonaa. Tuen käyttöaste oli vain 65 prosenttia. Pohjoisen maakunnissa tuen käyttöasteet olivat koko maan keskimääräistä käyttöastetta korkeampia. Kainuussa tuen käyttöaste oli maan korkein, 74 prosenttia. Kemeravarojen käyttö on vähentynyt viimeisten vuosien ajan. 
 
Käyttämättä jääneellä tukisummalla Pohjois-Pohjanmaalla olisi ollut mahdollista tehdä nuoren metsän hoitoa yli 10 000:n hehtaarin pinta-alalla tai kunnostaa metsäautotietä lähes sata kilometriä.

Lue myös: Avustusta harvaan asuttujen alueiden luonto-, ruoka-, kalastus- ja metsästysmatkailun kehittämiseen

Kilpailut

Uusimmat