Kuva: Tapio Kostet WWF

Limingassa ja Tyrnävällä vierailleet kiljuhanhet ilmeisesti jatkaneet syysmuuttoaan Kreikkaan

27.09.2022 08:27 - Jussi Häkkilä

Limingassa ja Tyrnävällä lepäili kuun puolivälistä alkaen ainakin kaksi syysmuuttomatkalla ollutta äärimmäisen uhanalaista kiljuhanhea.

Limingassa ja Tyrnävällä lepäili kuun puolivälistä alkaen ainakin kaksi syysmuuttomatkalla ollutta äärimmäisen uhanalaista kiljuhanhea. Yhteistyö kiljuhanhien lepäilyn turvaamiseksi alueen metsästysseurojen kanssa sujui jälleen hyvin. Nyt kiljuhanhet ovat ilmeisesti jatkaneet syysmuuttoaan Kreikkaan.
Äärimmäisen uhanalaisia kiljuhanhia lepäili Liminganlahdella ja lähiseudun peltoalueilla jo kolmantena syksynä peräkkäin noin 50:n vuoden tauon jälkeen. Ensimmäinen havainto aikuisesta kiljuhanhiparista alueella tehtiin 15. päivä kuluvaa kuuta. Viime viikon keskiviikon jälkeen niistä ei ole saatu uutta havaintoa, joten ne ovat ilmeisesti jatkaneet muuttomatkaansa talvehtimisalueilleen. 
WWF ja Suomen riistakeskus kehottivat tänäkin syksynä alueella vesilintuja metsästäviä noudattamaan erityistä varovaisuutta ja harkitsemaan omaehtoisia rajoituksia varsinkin hämärällä metsästämiseen, kun kiljuhanhet olivat paikalla. 
Tunturi-Lapissa pesivä kiljuhanhi on Pohjolan uhanalaisimpia pesimälintuja. Pohjolan luonnonvaraisen kiljuhanhikannan koko on edelleen alle sata yksilöä. 

Lue myös: Tyrnävän Ritokorven pelloilla kaksi äärimmäisen uhanalaista kiljuhanhea

Kilpailut

Uusimmat