Kuva: Jussi Häkkilä

THL:n sairastavuusindeksi: Hyvinvointialueiden väliset erot selkeät, koko maassa sairastavuus vähentynyt

26.04.2022 08:17 - Jussi Häkkilä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan terveimmät suomalaiset asuvat pääkaupunkiseudulla ja Pohjanmaalla, sairaimmat Pohjois-Savossa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Pohjois-Karjalassa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan hyvinvointialueiden välillä on merkittäviä eroja sairastavuudessa. Terveimmät suomalaiset asuvat pääkaupunkiseudulla ja Pohjanmaalla, sairaimmat Pohjois-Savossa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Pohjois-Karjalassa.
Yli 50 000:n asukkaan kaupunkien vertailussa sairastavuus on suurinta Kuopiossa, Oulussa ja Kotkassa, pienintä Espoossa ja Helsingissä. Vaikka suurimman sairastavuuden kaupunkien tilanne näyttää johtuvan osittain eri sairauksista, yhteistä on laitoksen mukaan se, että tuki- ja liikuntaelinsairaudet sekä vakavat mielenterveyden häiriöt ovat niissä keskimääräistä yleisempiä.
Sairastavuuden erojen taustalla on elinoloihin, elintapoihin, perinnöllisiin tekijöihin ja terveydenhuollon toimintaan liittyviä syitä. Suomalaisten sairastavuus on selvityksen mukaan laskenut tasaisesti koko 2000-luvun. Nyt päivitetty sairastavuusindeksi perustuu vuosien 2000-2019 tietoihin.

Lue myös: Salakavala glaukooma voi sokeuttaa -vakava silmäsairaus yleistyy väestön ikääntyessä

Kilpailut

Uusimmat