Autismitietoisuuden viikolla muistutetaan mielen hyvinvoinnista

29.03.2022 09:45 - Jussi Häkkilä

Autismiliiton toiminnanjohtaja Tarja Parviaista haastattelee Jussi Häkkilä.

Tällä viikolla vietetään autismitietoisuuden viikkoa. Autismiliitto nostaa teemaviikolla esiin keinoja, joilla autismikirjon ihminen voi edistää mielen hyvinvointiaan.

Autismi ei ole mielenterveyden häiriö. Sen taustalla on joukko synnynnäisiä ominaisuuksia, joiden vaikutus ihmisen tapaan kommunikoida ja olla vuorovaikutuksessa muihin ihmisiin ja omaan ympäristöönsä vaihtelee yksilöllisesti. Ennakoimattomat tilanteet ja muutokset tutuissa rutiineissa, vaikeudet sosiaalisessa kanssakäymisessä sekä aistien herkkä kuormittuminen nostavat heidän jo valmiiksi koholla olevaa stressitasoa. Ne haastavat myös mielenterveyttä ja lisäävät ahdistuneisuushäiriön ja masennuksen riskiä.

Autistisen jaksamista voivat edesauttaa rutiineista kiinni pitäminen, uppoutuminen oman mielenkiinnon kohteeseen, rauha ja hiljaisuus sekä sosiaalisten suhteiden säännöstely. Myös esimerkiksi aistielämykset, luonnossa liikkuminen, lemmikkieläinten läheisyys ja luova toiminta tuottavat monelle hyvää oloa. Joillakin työ tai vertaistuki auttaa purkamaan stressiä.

Lue myös: Mielenterveysbarometri 2021: Sairaus leimaa vahvemmin kuin ennen

Kilpailut

Uusimmat