Kuva: Shutterstock

Pohjois-Suomen valmius- ja turvallisuusfoorumiverkosto täydentyy

15.03.2022 18:05 - Ari Kettukangas

Pohjois-Suomen valmiustoimikunta keskusteli 15.3.2022 Ukrainan katastrofin ajankohtaisesta tilanteesta alueen varautumisen näkökulmasta. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kannattaa ja tukee esitystä alueemme valmius- ja turvallisuusfoorumiverkoston täydentämistä kolmannella, Oulu – Koillismaan alueen valmius- ja turvallisuusfoorumilla. Valmiustoimikunta keskusteli riskeistä eri viranomaisalueilla ja kuuli puheenjohtaja ylijohtaja Terttu Savolaisen ja Pohjois-Suomen aluehallintoviraston pelastustoimi ja varautuminen vastuualueen alustukset.

Kokouksessa kutsutun puheenvuoron pitänyt valtioneuvoston turvallisuusjohtaja, Ahti Kurvinen piirsi valtioneuvoston luoman tilannekuvan.
Kurvisen mukaan viranomaiset ovat Venäjän hyökkäyssodan alettua Ukrainassa jakaneet tehostetusti tietoa tapahtumista samalla valmistautuen ennakollisesti mahdollisiin tapahtumien kehityskulkuihin. ”Olemme nostaneet tilannetietoisuuden tasoa, kokoonnumme usein, jaamme raportit,” hän kertoi.

Ylijohtaja Savolainen korosti, että alueet ovat vuosikymmenten ajan harjoitelleet jopa pahimmankin varalle.”Suomalainen yhteiskunta on hyvin varautunut ja harjoitellut erinäisiin tilanteisiin, nyt näitä asioita testataan käytännössä,” hän lisäsi ja kiitti valtioneuvoston ripeitä toimia.”Verkostot avainhenkilöille luotiin ja hiottiin valmiiksi jo pandemian aikana. Seuraavaksi järjestämme informaatiotilaisuuden myös kuntien luottamusmiehille. Tiedon tarve on suuri, siitä miten yhteiskunta toimii kriisitilanteissa. Viranomaisapu antaa pitkäjänteistä turvaa Ukrainan sotaa pakeneville,” Savolainen korosti.


Pohjois-Suomen valmius- ja turvallisuusfoorumiverkosto laajenee Oulu – Koillismaan alueelle
Avauspuheenvuorossaan ylijohtaja Savolainen katsoi, että Ukrainan tilanne nostaa varautumisen tarpeen moninkertaiseksi koronaepidemiaan verrattuna. Kysymys on humanitaarisesta avusta ja valtavasta pakolaisaallosta, huoltovarmuudesta, talouden epävarmuudesta, kyberturvallisuudesta, ja yleisesti turvallisuuden tunteesta.
Suomi on varautunut hyvin.


”Meidän viranomaisten ja vastuussa olevien tahojen on huolehdittava sitä, että yhteiskunta on toimintakykyinen kaikissa olosuhteissa. Vaikka meitä ei uhata nyt sotilaallisesti, on viisasta varautua myös siihen kaikkein pahimpaan, sotilaalliset toimet mukaan lukien,” hän jatkoi.


Pohjois-Suomi vahvistaa varautumisen verkostojaan täydentämällä alueellamme toimivien kahden valmiusfoorumin - Kainuun valmiusfoorumin ja Jokilaaksojen valmius- ja turvallisuusfoorumin - mallia perustamalla nopeasti Oulu – Koillismaan alueen valmius- ja turvallisuusfoorumin.


”Nykyisen kaltaisen ulkoisten turvallisuusjärjestyksien muutostilanteessa Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kannattaa ja tukee tätä esitystä,” ylijohtaja Terttu Savolainen kertoi.

Lue myös: Kasvot rasismille rasisminvastaisen viikon teemana Oulussa

Kilpailut

Uusimmat