Tuberkuloosille altistuneet kontaktoidaan ja keuhkokuvataan Raahessa

04.11.2021 12:33 - Jussi Häkkilä

Raahen sairaalasta tartuntataudeista vastaavaa lääkäri Aleksi Lehtosta haastattelee Jussi Häkkilä.

Raahen sairaalassa parisataa potilasta ja satakunta henkilökuntaan kuuluvaa on siis altistunut tuberkuloosille juhannuksen ja viime kuun puolivälin välisenä aikana.
Tuberkuloosipotilasta hoidettiin tuolloin sairaalan osastoilla 5 ja 6. Tapaus tuli tällä viikolla ilmi Kuopion keskussairaalassa.
Vaikka altistuneita on tässä tapauksessa paljon, jatkotartuntojen mahdollisuutta pidetään varsin pienenä. Tuberkuloosi ei ole erityisen herkästi tarttuva, ja altistumiseksi katsotaan vähintään 40:n tunnin oleskelu samassa tilassa tuberkuloosia sairastavan kanssa.
Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä kontaktoi kaikki altistuneeksi katsomansa henkilöt. Mikäli edellä mainittuna aikana osastoilla 5 ja 6 olleilla ilmenee tuberkuloosiin viittaavia oireita, tulee hänen ottaa viipymättä yhteyttä kuntayhtymän infektiopoliklinikan numeroon 040 135 8530 lisäohjeita varten. Tuberkuloosiin viittaavia oireita ovat yli kolme viikkoa jatkunut yskä, veriyskä, yskökset, kuumeilu, väsymys, yöhikoilu ja laihtuminen. Myös niiden altistuneiden, joilla on immuniteettipuolustusta heikentävä sairaus tai lääkitys, tulee ottaa yhteyttä infektiopoliklinikalle. Muut kyseisenä aikana osastolla 5 ja 6 olleet voivat odottaa rauhassa yhteydenottoa ja mahdollisia jatkotoimenpiteitä. Kaikki altistuneet tullaan tutkimaan mm. keuhkokuvan avulla.
Tuberkuloositartunta johtaa usein oireettomaan tilaan, jossa bakteeri on piilevänä keuhkokudoksessa. Tällaista infektiota kutsutaan latentiksi tuberkuloosiksi. Latentti tuberkuloosi voi aktivoitua myöhemmin esimerkiksi ikääntymisen tai sairauksien ja niiden hoitojen heikentäessä elimistön puolustuskykyä.

Lue myös: Satoja tuberkuloosialtistumisia Raahessa - jatkotartuntojen mahdollisuutta pidetään silti pienenä

Kilpailut

Uusimmat