Sankarikoiran arvo 22:lle koiralle -viisi Pohjois-Suomeen

02.11.2021 09:55 - Jussi Häkkilä

Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkosta haastattelee Jussi Häkkilä. Kuvassa Vallu Toholammilta.

Kennelliitto on myöntänyt tänä vuonna Sankarikoiran arvon 22:lle koiralle. Lisäksi 21 koiraa sai kunniamaininnan tekemästään urotyöstä. Sankarikoiran arvon voi saada koira, joka on vaikuttanut merkittävästi siihen, että yksi tai useampi ihmishenki on pelastunut.

Sankarikoiran arvon saivat tänä vuonna mm. saksanpaimenkoira Japa Sallasta, suomenpystykorva Poju Kuusamosta, karjalankarhukoira Ressu Torniosta, labradorinnoutaja Sylvi Haapajärveltä ja valkoinen länsiylämaanterrieri Vallu Toholammilta.

Tässä viiden sankarikoiran tarinat:

Saksanpaimenkoira Japa löysi eksyneen pariskunnan. Poliisi oli pyytänyt virka-apua Rajavartiolaitokselta kadonneiden henkilöiden etsintään. Huonon sään vuoksi lentokone sekä droonit todettiin tarpeettomiksi, mutta rajakoira Japa lähti avuksi etsintään ohjaajansa kanssa. Koirakon lähtiessä etsintään pimeys oli jo laskeutunut alueelle. Sumuvaippa ja huonot tietoliikenneyhteydet vaikeuttivat myös etsintää. Lopulta päivän jo vaihduttua seuraavaan, 12 km jäljestämisen jälkeen Japan kirsuun osui uusi haju, jota seuraamalla räntäsateessa kylmettyneet eksyneet henkilöt löytyivät. Koirakon erinomainen toiminta haastavissa olosuhteissa oli merkittävä tekijä kadonneiden löytämisessä.

Karjalankarhukoira Ressu havaitsi kaatuneen naapurin. Ressu alkoi haukkua myöhään illalla. Omistajat eivät kiinnittäneet haukkumiseen erityisemmin huomiota, koska Ressulla oli tapana haukkua pihalla haukkua pihalla liikkuneille jäniksille. Välillä Ressu lopettikin haukkumisen, mutta aloitti myöhemmin uudestaan. Omistaja kävi pihalla katsomassa, muttei huomannut mitään erikoista ulkona. Hetken aikaa nukuttuaan Ressu nosti uudestaan metelin. Omistaja lähti katsomaan uudestaan ulkoa ja löysi pihalta pahoin kylmettyneen naapurinsa, joka oli ryöminyt talon etupihaan. Naapurin vanhus oli kaatunut omistajan talon kohdalla ja ryöminyt noin 100 metrin matkan piha-alueelle, sillä hän ei ollut pääsyt omin avuin ylös. Naapurin jalat eivät enää kantaneet, kun hänet autettiin ylös. Ressun sinnikkään haukkumisen ansiosta naapurille saatiin apua ajoissa. 

Valkoinen länsiylämaanterrieri Vallu hälytti tulipalosta. Vallu oli ollut hoidossa omistajansa isän luona. Isä nukkuu erittäin sikeästi eikä herää yön aikana minkäänlaisiin ääniin. Tapahtuma-iltana hän kuitenkin heräsi, kun Vallu oli hyppinyt hänen päällään ja kiskonut peittoa hänen päältään. Vallu jatkoi lopetuskäskyistä huolimatta ja samalla omistajan isä havahtui talon kellarista kuuluneeseen pamaukseen. Kellarissa sijainnut talon lämmitysjärjestelmä ja lämmitysstokeri oli syttynyt tuleen. Isä soitti palokunnan paikalle, mutta tuli ehti silti tuhota kellarin ja talon toisen päädyn. Vallun herätyksen ansiosta isä pääsi pois liekkien alta ajoissa ja henkilövahingoilta säästyttiin. 

Suomenpystykorva Poju hälytti sairaskohtauksesta. Poju herätti omistajansa haukkumalla. Omistaja komensi Pojua lopettamaan haukkumisen, mutta koira ei kuunnellut. Lopulta omistaja havaitsi, että hänen vasemman silmänsä menevän hämäräksi ja käden menevän veltoksi. Paikalle hälytettiin ambulanssi. Omistajalla todettiin aivoinfarkti. Pojun toiminnan ansiosta omistaja sai apua ajoissa.

Labradorinnoutaja Sylvi johdatti avun sairaskohtauksen saaneen luokse. Toinen Sylvin omistajista oli lähtenyt lenkille läheiselle pellolle ja Sylvi oli lähtenyt poikkeuksellisesti mukaan. Kun omistajaa ei kuulunut, alkoi toinen omistajista ihmettelemään ja soitti kaksikon perään. Puhelimessa omistaja kuulosti oudolta ja kotona ollut omistaja lähtikin etsimään lenkillä ollutta kaksikkoa. Hetken etsittyään omistaja kuuli Sylvin haukuntaa ja suunnisti ääntä kohti. Lenkillä ollut omistaja oli saanut sairaskohtauksen ja oli erittäin kylmissään. Sylvi oli pitänyt omistajansa hereillä nuolemalla hänen kasvojaan aina kun hän oli vaipumassa uneen. Sylvin mukanaolon ansiosta omistaja löytyi ja hänelle saatiin apua ajoissa.

Lue myös: Sankarikoiran arvo 22:lle koiralle -yksi Pohjois-Suomeen

Kilpailut

Uusimmat