Kuva: Oulun yliopisto.

Tutkimus: Sairastettu tai aktiivinen koronatauti yhteydessä vakaviin veritulppiin leikkauksen jälkeen

03.09.2021 08:20 - Jussi Häkkilä

Juuri julkaistu tutkimus osoittaa, että leikkauksiin liittyvä veritulppariski oli puolitoistakertainen koronavirusinfektiota sairastavilla ja lähes kaksinkertainen infektion jo sairastaneilla verrattuna muihin leikkauspotilaisiin.

Juuri julkaistu tutkimus osoittaa, että leikkauksiin liittyvä veritulppariski oli puolitoistakertainen koronavirusinfektiota sairastavilla ja lähes kaksinkertainen infektion jo sairastaneilla verrattuna muihin leikkauspotilaisiin. Veritulpan saaneilla potilailla 30:n päivän kuolleisuus oli viisinkertainen verrattuna leikkauspotilaisiin, jotka eivät saaneet veritulppia.

Tutkimuksen perusteella kannattaisi harkita tukoksia estävää verenohennuslääkitystä kaikilla koronavirusinfektion sairastaneilla matalan vuotoriskin potilailla leikkauksen jälkeen. Korkean tukosriskin leikkausten osalta tavallista isompi annos verenohennuslääkettä voi myös olla perusteltu, etenkin jos koronainfektio on aivan hiljattain sairastettu.

Tutkimukseen osallistui 128 013 leikkauspotilasta 1 630 eri sairaalasta ja 115 maasta. Suomesta tutkimuksessa oli mukana mm. Oulun yliopisto ja Oulun yliopistollinen sairaala.

Lue myös: Oulun yliopiston uudet kliinisen alan professorit yhdistävät potilastyön ja tutkimuksen

Kilpailut

Uusimmat