Lähes ennätysmäärä metsäpalojen tähystyslentoja

03.08.2021 12:49 - Jussi Häkkilä

Pelastusylitarkastaja Mika Kurvista Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta haastattelee Jussi Häkkilä.

Viime kuussa tehtiin helteiden vuoksi runsaasti metsäpalojen tähystyslentoja. Lennot aloitettiin tänä vuonna ensimmäisenä kesäkuussa Lapissa, noin kuukauden normaalia myöhemmin. Yleensä lennot aloitetaan huhti-toukokuussa. Useilla reiteillä lennettiin kaksi kertaa päivässä, koska metsäpalovaara oli korkealla. Lentoja tehdään, kun Ilmatieteen laitoksen määrittelemä metsäpaloindeksi nousee alueesta riippuen yli 4,1 tai 4,3. Kun indeksi nousee yli 5,4, lennetään tähystysreitti kaksi kertaa päivässä. Lentoja on tähän mennessä tehty 884 ja niillä on havaittu 229 paloa. Pelkästään viime kuussa lentoja suoritettiin 626. Tähystyslentoja tehtiin myös Kalajoen metsäpalon aikana. Palon alkuvaiheessa lentokoneesta välitettiin sekä reaaliaikaista kuvaa paloalueesta että muuta tietoa Jokilaaksojen pelastuslaitoksen tarpeisiin. Tähystyslentojen määrä saattaa nousta tänä kesänä historiallisen suureksi. Niitä tehdään syyskuuhun asti, jos metsäpalovaara on ilmeinen.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto järjestää metsäpalojen lentotähystyksen koko maassa. Lennot toteuttaa yleensä paikallinen ilmailukerho tai ilmailualan yritys. Lentoja tehdään 22:lla reitillä säännöllisesti huhti-syyskuun välisenä aikana
Sisäministeriö myönsi kuluvalle vuodelle 1,2 miljoonaa euroa tähystyslentotoimintaan. Tämän lisäksi toimintaan on haettu lisämäärärahaa.

Lue myös: Kalajoella maastopalon tilanne vakaa ja rauhallinen

Kilpailut

Uusimmat