Kuva: Panthermedia

Pohjois-Pohjanmaan vesistökunnostajille 444 000 euroa ympäristöministeriön tukea vesistöjen kunnostukseen

01.06.2021 14:57 - Ari Kettukangas

Hankkeiden esitetty kokonaisrahoitus oli muutamasta tuhannesta eurosta yli 200 000 euroon. Valtionavustus hankkeissa on yleensä 50 %, joten toimijat panostavat myös itse merkittävästi hankkeisiin.

Pohjois-Pohjanmaan vesistökunnostajille myönnettiin 444 000 euroa ympäristöministeriön tukea vesistöjen kunnostukseen. Ympäristöministeriön Vesiensuojelun tehostamisohjelman vuosittaiseen hankehakuun tuli Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukseen ennätysmäärä hakemuksia. Marraskuussa 2020 päättynyt haku aktivoi kaikkiaan 24 hakijaa esittämään oman hankeideansa vesistökunnostukseen. Hakijoina olivat yhdistykset, osakaskunnat, kunnat ja yksityishenkilöt. Hankkeiden esitetty kokonaisrahoitus oli muutamasta tuhannesta eurosta yli 200 000 euroon. Valtionavustus hankkeissa on yleensä 50 %, joten toimijat panostavat myös itse merkittävästi hankkeisiin. Viimeiset hankepäätökset saatiin Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksessa valmiiksi toukokuun loppupuolella. Käynnistyvissä hankkeissa toteutetaan monenlaisia vesistötöitä. Suunnitteluhankkeissa toteutetaan mm. virtavesikunnostussuunnitelmia, vesikasvillisuusselvityksiä, kosteikkosuunnitelmia ja järven kokonaisvaltaisen kunnostuksen suunnittelua. Suunnitteluhankkeiden myötä voidaan tulevaisuudessa hakea jatkohanketta tulevista rahoitushauista varsinaisiin vesistökunnostuksiin. Myös konkreettisia kunnostustöitä toteutetaan monissa hankkeissa. Ylivieskassa kunnostetaan mm. Pylväsojan alaosan koskipaikkoja. Jokijärven kylän kalastuskunta toteuttaa tuoreessa hankkeessaan kosteikkoja ja kosteikkosuunnittelua Taivalkoskella sijaitsevien Tyräjärven, Koviojärven ja Tyrälammen valuma-alueille. Kyseisessä hankkeessa toteutetaan myös vähempiarvoisen kalan hoitokalastusta.
Ympäristöministeriön vesiensuojelun tehostamisohjelman rahoitusta voi hakea vuosittain. Uusi hakukierros aloitetaan vuoden 2021 lopulla ja hausta tiedotetaan laajasti kesän ja syksyn aikana.

Lue myös: Merilohia ja -taimenia siirretään Iijoen vapaille osuuksille tulevan kesän aikana

Kilpailut

Uusimmat