Kuva: Ari Kettukangas

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus ja Tulvakeskus kehottavat varautumaan tulviin

11.05.2021 14:33 - Jussi Häkkilä

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus ja Tulvakeskus kehottavat varautumaan tulviin.

Sään lämpeneminen kiihdyttää lumen sulamista ja ennusteissa luvataan myös vesisateita. Iijoen tulvasta ennustetaan keskimääräistä suurempaa. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus ja Tulvakeskus kehottavat varautumaan tulviin.

Kiiminkijoen kevättulvasta arvioidaan tulevan kaksihuippuinen, joista suurempi on jo takana. Toinen tulvahuippu muodostuu lähinnä lumien sulamisvesistä ja sateista sekä vähäisemmissä määrin Iijoen virtaamasta Kiiminkijokeen.
Kuivajoen ja Oijärven tulvasta ennustetaan myös kaksihuippuista, mutta suurempi on vasta tulossa. Kuivajoen alueelta lumet ovat jo osittain sulaneet, mikä pienentää tulevaa tulvahuippua.
Kala-, Pyhä-, Siika-, Patti- ja Temmesjoella lumet ovat sulaneet lähes kokonaan ja sulamisvesitulvat ovat tältä keväältä ohi.
Iijoen valuma-alueen lumen vesiarvo on keskimääristä hieman pienempi. Lumet tulevat sulamaan nopeasti ja virtaamien ennustetaan kasvavan jopa edelliskevättä suuremmiksi. Iijoen tulvasta ennustetaan siten keskimääräistä suurempaa.
Jongun alueella vesi nousee Länsirannantielle arviolta seuraavana viikonloppuna. Tulvan arvioidaan olevan huipussaan hieman kuun puolivälin jälkeen. Mikäli Iijoelle tulee runsaita sateita, Jongun alueella tieyhteydet voivat olla poikki tavallista pitempään.
Koillismaalla tulvan suuruus riippuu paljolti tulva-aikaisten sateiden määrästä. Runsaat tulva-aikaiset vesisateet pahentavat tulvaa.
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus kehottaa tulvariskialueilla asuvia varautumaan tulviin erityisesti Kuiva- ja Iijoella poistamalla irtotavarat tulva-alueilta ja varautumalla kiinteistöjen suojaamiseen. Iijoella tulva tulee nousemaan tavallista nopeammin. Erityisesti Jongun alueella tulee varautua myös mahdolliseen Ruottisenharjuntien katkeamiseen.

Lue myös: Pohjois-Pohjanmaan kevään tulvahuipuista odotetaan tavanomaisia

Kilpailut

Uusimmat