Kuva: Jussi Häkkilä

Levähdys- ja pysäköimisalueet luokitellaan Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa

26.04.2021 12:29 - Jussi Häkkilä

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on laatinut tienkäyttäjäpalveluiden kehittämissuunnitelman.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on laatinut tienkäyttäjäpalveluiden kehittämissuunnitelman, joka on jatkoa vuonna 2009 valmistuneelle Oulun tiepiirin tienvarsipalveluiden kehittämissuunnitelmalle.
Sen tavoitteena on tarjota jatkossakin kaikille tienkäyttäjäryhmille riittävästi turvallisia pysähtymismahdollisuuksia ympäri vuoden. Suunnitelmassa on huomioitu henkilöliikenteen ohella keskeisten sidosryhmien tienvarsipalveluiden tarpeet, joita ovat raskaan liikenteen ajoaikasäädösten mukaiset taukopaikat ja poliisin liikenteen valvontapaikat.

Lisäksi suunnitelma mahdollistaa erillisellä sopimuksella tienkäyttäjiä palvelevan kioski- ja kahvilatoiminnan sekä opastuspisteiden ja eko-kierrätyspisteiden sijoittamisen siihen soveltuvilla palvelualueilla. Pysäköimisalueet, joille ei ole tarvetta tienkäyttäjäpalvelun näkökulmasta, myydään, luovutetaan tai viime kädessä puretaan. Palvelualueilta poistetaan ylimääräiset varusteet.
Tavoitteen mukaisessa tilanteessa Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maantieverkolla on viisi korkeampiluokkaista ja varusteltua levähdysaluetta, 45 hieman vähemmän varusteltua pysäköimisaluetta, 419 varustelematonta pysäköimisaluetta ja 123 varustelematonta pysäköimisaluetta, joissa ei ole talvikunnossapitoa.
Suunnitelman toteuttamisen seurauksena mm. parempitasoisten alueiden määrä ja varustelutaso vähenee hieman nykyisestä. ELY-keskuksen ylläpidossa olevia WC:itä on jatkossa vain levähdysalueilla, ja ELY-keskuksen ylläpidossa olevia roska-astioita vain levähdysalueilla ja valtateiden korkeampitasoisilla levähdysalueilla.
Tavoiteverkkoa tukevien kehittämistoimenpiteiden kustannuksiksi arvioidaan noin 2,15 miljoonaa euroa. Suunnitelma pyritään toteuttamaan pienten toimenpiteiden osalta lähimpien vuosien aikana tiestön hoitourakoissa ja suurten toimenpiteiden osalta tiestön ylläpidon yhteydessä sekä osana tieverkon kehittämishankkeita.

Lue myös: Posion Riisitunturin kansallispuiston pysäköintialueen laajennustyöt käynnistyvät

Kilpailut

Uusimmat