Kari "kylähullu" Tykkyläinen tehtailee taidetta koneiden ja naisten piirittämänä Pudasjärvellä

18.02.2021 14:40 - Ari Kettukangas

Rasvamontussa jää tällä kertaa monttu auki Pudasjärvellä. Kylähullutaiteilija Kari Tykkyläinen räväyttää omaleimaisilla koneilla, teoksilla ja videoillaan Yli-Siurualla. Mies on tullut tutuksi taiteella, jossa yhdistyy huumori, erilaiset härvelit ja naiset. Artikkelissa on mukana myös muutama video näitten tuhansien tallenteiden joukosta. Mikä mies sitten kätkeytyy hulluttelevan persoonan taakse ja mitä koneita löytyy paikanpäältä? Tutustutaanpa!

(kuva: Ari Kettukangas)

Tykkyläisen Kari. Kuivan kesän poika vuosimallia 1953 ja aito suomalainen kylähullu, jonka taiteen temmellyskenttä löytyy Yli-Siuruan Konttilankylältä. Omien sanojensa mukaan paikka on Siuruan kansantasavalta, jonka päämiehenä toimii hän itse ja pääsihteerinä puolestaan oma vaimo. Taiteilija on kotoisin Pohjois-Karjalasta ja mies tunnetaan nettivideoissa nimimerkillä Tykylevits. Mestari haluaa puhuttaa taiteellaan tekemällä kaiken väärin, mutta kuitenkin hyvällä lopputuloksella. Myöskin itselle nauraminen on hänen mukaansa ihmiselle tärkeää. Tykkyläinen on toiminut aiemmin myös opettajana ja politiikassa.

(kuva: Ari Kettukangas)

Tämä tervetulokyltti on kuulemma tiukka kannanotto valtuuston jälkeisiin tunnelmiin :) Taiteilija ei myy alueellensa pääsylippuja ja kaikki kävijät ovat aina tervetulleita.

(kuva: Ari Kettukangas)

Puuha Pete. Kyseessä Leylandin trukki jostakin 60-70 luvuilta. Taitelija käyttää härvilää teostensa siirtelyssä ja se nostaa 4500 kiloa. Masiina on ollut konepajakäytössä ja se tullut Oulusta Pudasjärvelle. Kone kulkee myös takaperin ja peräpäässäkin on omat nostimet.

(kuva: Ari Kettukangas)

Pudasjärvellä oli pakkasta -25 pakkasta ja kone ei suostunut tällä kertaa yhteistyöhön. Alempana on onneksi video, jossa mies ja Puuhis ovat tositoimissa!

(kuva: Ari Kettukangas)

Kylmää kyytiä se olisi tällä kertaa ollutkin...

(kuva: Ari Kettukangas)

Teosten puupöllit saattavat painaa tuhatkin kiloa ja Puuha Petellä ne nousevat kätevästi vaikka 4,5 metriin saakka.

VIDEO: Jumi :)

(kuva: Ari Kettukangas)

Harley Davidson Fat Boy "lihava poika" vuosimallia 1991.

(kuva: Ari Kettukangas)

Pyörän mittariin on kertynyt jo 300 000 kilometriä ja siinä on kohta kolmas kone menossa. Harley-Davidson Motor Company on moottoripyöriä valmistava yhdysvaltalainen yhtiö, jonka perustivat William S. Harley ja Arthur Davidson vuonna 1903. 

(kuva: Ari Kettukangas)

Kari toimii presidenttinä maanlaajuisessa MC² prätkäkerhossa. Kerho täyttää 30 vuotta ja  siihen kuuluu parisenkymmentä äijää ja samalla myös erilaista taiteilijaa ympäri maata.

(kuva: Ari Kettukangas)

Tämä 200 hevosvoiman S/S kone odottelee pyörään siirtoa. Tulevan elimen siirron hoitaa sama mestari, nimittäin hän on aina tottunut tekemään kaiken itse. Aivoleikkaus ei kuulemma vielä onnistu, mutta umpisuolen poiston hän voi mieluusti hoidella :)

(kuva: Kari Tykkyläinen)

Terminator 2 -elokuvassa Arnold Schwarzeneggerin prätkä on valmistettu tästä seuraavalla valmistenumerolla! 

(kuva: Kari Tykkyläinen)

Maantie tulee kutsumaan taiteilijaa ja parempaa puoliskoa myös tulevina kesinä.

(kuva: Ari Kettukangas)

Honda 420. Taiteilija osti kaksi kirkonpenkkiä, joihin oli aikomuksena hankkia pyörät alle. Tarkoitus oli myös ottaa emäntä kyytiin laulamaan virsiä ja lähteä työntämään teosta kylille. Mies tuli rengasostoksilta kotiin ja kertoikin hankkineensa kymppitonnin mönkijän :)

(kuva: Ari Kettukangas)

Emäntä hyväksyi menopelin työvehkeenä ja se onkin ollut mestarilla erittäin innokkaassa lumityökäytössä. Honda merkki on nyt vanhoilla päivillä myös tervetullut pihaan pihatraktorina.

(kuva: Ari Kettukangas)

Stihl 462. Tähän vehkeeseen pitää kuulemma olla aseenkantolupa :) Koneesta löytyy 70 kv:tä ja se käy kuin 125:nen moottoripyörä. Varastosta löytyy veistoksia varten 7 erilaista Stihliä. Tykkyläinen on myös opettanut moottorisahalla veistoa. Hänen mukaansa taide pitää tehdä väärin, koska sillloin se puhuttaa ja aiheuttaa kysymyksiä. Pahat olot ja muut skitsofreniatkin purkautuvat teoksiin ja videoihin. 

(kuva: Kari Tykkyläinen)

Omaperäisissä valokuvissa ja videoissa mestari esittelee koneita, paikallisia pudasjärveläisiä maisemia ja naisia.

(kuva: Kari Tykkyläinen)

Tässä Chevrot Impala ja vierellä meneillään harrikan sivuvaunuremontti.

(kuva: Kari Tykkyläinen)

Ford Anglia vuosimallia 1964. Kyseessä on erikoinen De Luxe malli. Menopeli on lainassa naapurin tytöllä.

(kuva: Kari Tykkyläinen)

Auto on vaimon synttärilahja.

(kuva: Kari Tykkyläinen)

Letukka poliisiauto Los Angelesista 70-luvulta. 

(kuva: Kari Tykkyläinen)

Tykkyläisen pihapiiristä on löytynyt myös Cadillacia, japanilaisia autoja, Range Roveri ja nettivideoista legendaarinen Saab. Ihmiset vaihtavat veistoksia autoihin ja siksi pihaan on päätynyt monenlaisia menopelejä. Kuulemma ne tahtovat vaihtua hirmuisiin bensasyöppöihin.

VIDEO: Auton sähkötyöt :)

(kuva: Kari Tykkyläinen)

Minnesotan naiset kävivät testaamassa Kawasakia ja Lynxiä.

VIDEO: Halonhaku :)

(kuva: Kari Tykkyläinen)

Evinrude vuosimallia 1964. Koneessa 33 hevosvoimaa ja sähköstartti.

(kuva: Kari Tykkyläinen)

Siuruan alkuperäisväestön edustaja.

(kuva: Kari Tykkyläinen)

Paikalle hälytetty "poliisitar" Los Angelesista. Kylän rosmoja on kuulemma jäänyt kiinni tämän ilmestymisen jälkeen vapaaehtoisesti :)

(kuva: Ari Kettukangas)

Lasikuidusta tehtyjä 3,5 metriä korkeita kierrätysveistoksia. Kari kastaa tekstiilit hartsiin ja laittaa ne teräsrungon päälle. Teoksista on tulossa yhteensä 25 afrikkalaista äitiä ja mestari vie ne lopulta johonkin näytille. Vaatteita kertyy paljon mm. mallien käyttämänä.

(kuva: Ari Kettukangas)

Lopuksi kurkataan Tykylevits-studioon. Tämän rumpusetin lisäksi kylmätallista löytyi mm. coctail rummut. Taiteilija on esiintynyt omien keikkojen lisäksi myös hardcore punk -bändin kanssa.

(kuva: Ari Kettukangas)

Sikariboxikitara. Mestari on tehnyt näitä useita kuubalaisista sikarilaatikoista. Instrumenttia soitetaan putkella.

(kuva: Ari Kettukangas)

Tämä artisti haluaa luoda musiikkia, joka menee väärin mutta kuulostaa silti hyvälle :) Kari on esiintynyt jopa kansainvälisessä automainoksessa vuonna 2013. Huhujen mukaan myös ZZ Top -yhtye olisi kiinnostunut tästä Pudasjärven lahjakkuudesta :)

(kuva: Ari Kettukangas)

Terapeutti. Kylän naiset haluavat mielellään tulla malleiksi taiteilijan kuviin ja videoihin. Taustalla on piristys harmaaseen arkeen ja pysyvät ystävyyssuhteet. Tuossa hetkessä ulkopuoliselle ihmiselle voi puhua huolista ja murheista, jotka jäävät omallekkin puolisolle kertomatta. Tykkyläisen kaltaista muiden kommenteista piittaamatonta persoonaa on helppo lähestyä ja naiset vaistoavat myös henkilön joka kuuntelee.

(kuva: Ari Kettukangas)

Kari on osallistunut myös paikalliselle hopeakurssille. Nämä teokset ovat syntyneet vanhoista lusikoista.

Loppuyhteenveto: monta puolta on taiteilijassa. Mestari haluaakin mielellään käyttää itsestään titteliä taide-eläjä. Tykkyläinen sai mm. vuoden nuorisotekotunnustuksen vuonna 2016 ja hän on myös ensimmäinen pudasjärveläinen taiteilija, joka on saanut taiteilijaeläkkeen vuonna 2017. Nyt mies odottelee jo tulevaa 70-vuotisjuhlanäyttelyä. "Kylähullun nettikirja" alkoi aikanaan tästä Lannistumaton -videosta, jolla on jo toista miljoonaa katselukertaa. Lopuksi voidaankin todeta, juuri tällaisia persoonia varten on tehty Rasvamonttu -ohjelma!

Lue myös: Karppisen Pentti rokotettiin ranskalaisiin autoihin 60-luvun tippa-rellulla

Rasvamontun aiemmat jaksot ja vierailukohteen ilmoittaminen: Rasvamonttu

Kilpailut

Uusimmat