Muoviroska rantojen riesana

19.01.2021 13:15 - Jussi Häkkilä

WWF Suomen meriasiantuntija Anna Soirinsuota haastattelee Jussi Häkkilä.

Mikromuovia ja suurikokoisempia muoviroskia löytyy Suomen hiekkarannoilta aina Perämereltä Suomenlahden itäosaan saakka. Yleisin muoviroskatyyppi on eläimillekin vahingollinen tupakantumppi. Ympäristöjärjestö WWF keräsi tietoa Itämeren rantojen muoveista viime vuoden keväällä ja syksyllä. Muoviroskia kerättiin seitsemältä rannalta: Oulun Nallikarista, Vaasan Ahvenniemestä, Porin Yyteristä, Eurajoen Laitakarista, Porvoon Sondbystä, Suomenlinnan Patterilahdesta ja Hangon Bellevuesta. Näytteet on nyt analysoitu. 

Helsingin Suomenlinnan ranta oli tutkituista rannoista odotetusti roskaantunein lähialueen runsaan rantarakentamisen takia. Porin Yyterin ja Hangon Bellevuen rannat olivat puolestaan puhtaimpia roskasta.

WWF Suomen meriasiantuntija Anna Soirinsuon mukaan roskaseuranta tulisi ottaa osaksi rannikolla tapahtuvan ihmistoiminnan vaikutusten selvittämistä. Tänä vuonna aletaan panna toimeen EU:n kertakäyttömuovituotteita koskevaa lainsäädäntöä ja toteuttaa Suomen muovitiekarttaa. Valmistelussa on myös uusi merenhoidon toimenpideohjelma.

Lue myös: Oulussa kotitalouksien muovinkeräyskokeilu

Kilpailut

Uusimmat