Kuva: Shutterstock

Pohjois-Suomen valmiustoimikunta: Koronatilanne vakava Oulussa ja Kallion kuntayhtymän alueella

08.12.2020 18:08 - Marja Ollakka

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta pohti 8.12.2020 pitämässään kokouksessa koronapandemian edellyttämiä alueellisia toimia. Pohjois-Pohjanmaalla tilanne on vakava erityisesti Kallion peruspalvelukuntayhtymän alueella Ylivieskan, Nivalan, Sievin ja Alavieskan kunnissa sekä Oulun seudulla.

Koko Pohjois-Pohjanmaan alue on edelleen korkeimmassa tartuntataudin vaiheessa, eli leviämisvaiheessa. Kainuussa kiihtymisvaiheen toimenpiteissä on onnistuttu hyvin.

Leviämisvaiheen ja kiihtymisvaiheen määräykset ja suositukset ovat olleet voimassa Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa viikon. Kahden viikon aikana tautitapauksia on tullut ilmi lähes kaikissa kunnissa Pohjois-Pohjanmaalla. Tautitilanne on Oulun lisäksi vakava Kallion peruspalvelukuntayhtymän alueella (ilmaantuvuusluku 156) Ylivieskassa, Nivalassa, Sievissä ja Alavieskassa. Kahden viikon ilmaantuvuusluku (23.11.-6.12) Oulussa oli 195,3 tapausta 100 000 asukasta kohti, Ylivieskassa 209,5.

Tietojen mukaan maskisuositus on otettu hyvin vastaan kansalaisten parissa. Kaupoissa, asioinneissa ja kouluissa maskit on otettu hyvin käyttöön. Suositukset ovat voimassa 18. päivään joulukuuta. Ensi viikolla alueelliset koordinaatioryhmät päättävät suositusten jatkoista, samoin kuin aluehallintovirasto yleisötilaisuuksien ja yleisten kokoontumisten rajoituksista.

Jokaisen tulisi nyt valmistautua jouluun hyvin erityisellä tavalla tapaamisia välttäen ja etäisyydet säilyttäen.

Rokotukset lähtevät käyntiin koko Suomessa ensi vuoden alussa. Alueellisia rokotetoimia on ryhdytty valmistelemaan ja kaikille tarjotaan mahdollisuus rokotteen ottamiseen tietyssä järjestyksessä, ensin terveydenhuollon henkilöstö, riskiryhmät ja lopulta rokotukset ulotetaan koko väestöön.

Valtioneuvosto päättää kansallisista linjauksista ja keskustelut ovat käynnistymässä myös kuntien kanssa siitä, miten rokotukset käytännössä toteutetaan. Yhteistyö sairaanhoitopiirien ja aluehallintovirastojen kanssa on ollut toimivaa.

Lue myös: Joukkoaltistuminen koronalle Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksessa

Kilpailut

Uusimmat