Kuva: Mari Korpua

Oulu-mitali n:o 47 Liisa Jaakonsaarelle

25.11.2020 18:00 - Jussi Häkkilä

Oulun kaupunginhallitus on myöntänyt Liisa Jaakonsaarelle Oulu-mitalin n:o 47.

Oulun kaupunginhallitus on myöntänyt Liisa Jaakonsaarelle Oulu-mitalin n:o 47. Myöntämisperusteluissa todetaan, että Liisa Jaakonsaari on Suomen pitkäaikaisin naisparlamentaarikko ja on 40:n vuoden ajan toiminut monipuolisesti Oulun alueen, Pohjois-Pohjanmaan, pohjoisen ja Suomen puolestapuhujana. Toimittajataustainen Liisa Jaakonsaari on toiminut Oulun kaupunginvaltuutettuna 1972-1995 sekä Oulun vaalipiirin kansanedustajana vuosina 1979-2009, josta mm. ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana 1999-2007 ja työministerinä Paavo Lipposen hallituksessa 1995-1999.

Euroopan parlamentin jäsenenä hän toimi vuodesta 2009 vuoteen 2019, jolloin hän toimi mm. Suomen sosialidemokraattisen puolueen Euroopan parlamentin valtuuskunnan puheenjohtajana, EU:n ja Venäjän parlamentaarisessa yhteistyövaliokunnassa varapuheenjohtajana, sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunnan jäsenenä, ulkoasiainvaliokunnan ja suhteista yleisafrikkalaiseen parlamenttiin vastaavan valtuuskunnan varajäsenenä.

Numeroitu Oulu-mitali voidaan myöntää oululaiselle henkilölle tai yhteisölle tunnustuksena ansioista tieteen, urheilun, taiteen tai muun toiminnan, esim. kulttuurityön alalla, pitkäaikaisesta ja merkittävistä valtakunnallisista tai kansainvälisistä saavutuksista. Erityisistä syistä mitali voidaan myöntää myös muulle kuin oululaiselle esim. jonkin erityisen huomattavan vierailun yhteydessä. Kyseessä on kaupungin korkein ja merkittävin huomionosoitus.
Oulu-mitali on kuvanveistäjä Riitta Helevän suunnittelema pronssiin lyöty mitali. Se kuvaa Oulua valon ja vesien kaupunkina. Ensimmäinen mitali myönnettiin vuonna 1986 rehtori Markku Mannerkoskelle.

Lue myös: Kotiseutuliiton korkein tunnustus kahdeksalle -neljä mitalia Pohjois-Suomeen

Uusimmat