Pohjois-Pohjanmaan Vuoden maisemateko -palkinto Taivalkosken Tyrävaaraan

28.10.2020 14:04 - Ari Kettukangas

Asko Räisästä haastattelee Jussi Häkkilä.

Vuoden maisemateoksi Pohjois-Pohjanmaalla on valittu Asko Räisäsen niittyjenhoitotyö ja maiseman vaaliminen Kankkulan tilalla Taivalkosken Tyrävaarassa. Maa- ja kotitalousnaisten kuudetta kertaa järjestämän Vuoden maisemateko -kilpailun teemana oli tällä kertaa Niityn lumo. Kilpailussa haluttiin kiinnittää huomiota niittyjen merkitykseen ja huolestuttavaan vähenemiseen. 
Asko Räisäsen vanhemmat ostivat Kankkulan tilan 1960-luvun puolivälissä lisämaaksi. Tilan vanhan maatilarakennukset on myöhemmin purettu. Osasta päärakennuksen hirsiä Räisänen on tehnyt mökin ja saunan rantaan. Nykyinen niittyalue oli peltona vielä 1990-luvun alussa. Peltokäytön jälkeen sitä on hoidettu niittynä.

Arviointiraatia miellytti Asko Räisäsen pyyteetön ja pitkäjänteinen työ kotiseutunsa maiseman vaalimiseksi. Niityt sijaitsevat valtakunnallisesti arvokkaalla Tyräjärven kulttuurimaiseman maisema-alueella ja niiltä avautuu huikea näkymä kohti laajan Tyräjärven selkää ja saaria. Syyskuun lopussa päättyneeseen maisematekokilpailuun tuli Pohjois-Pohjanmaalla kuusi kriteerit täyttävää ehdotusta. Tyrnävän Keiterin tilan omistajalle Ville Rohkimaiselle päätettiin myöntää kunniamaininta tilan niittyjen ylläpitämisestä Ängeslevänjoen varressa 50:n vuoden ajan. Pohjois-Pohjanmaan voittaja edustaa maakuntaansa valtakunnallisessa kilpailussa, jonka voittaja valitaan marraskuussa.

Lue myös: Pohjois-Pohjanmaan joet tulvahuipussa lähipäivinä

Kilpailut

Uusimmat