Kuva: Fotolia

JHL:n ja Jytyn lakko vaikuttaa moniin Oulun palveluihin

30.09.2020 08:42 - Jussi Häkkilä

Oulun kaupungin palveluksessa työskentelevät Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n ja Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jytyn jäsenet ovat lakossa keskiviikosta perjantaihin.

Oulun kaupungin palveluksessa työskentelevät Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n ja Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jytyn jäsenet ovat lakossa keskiviikosta perjantaihin.

Oulun kaupunginhallitus päätti maanantaina esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupungin ateria- ja puhtauspalvelut ja ICT-palvelut ulkoistetaan. Lisäksi koulusihteerit aiotaan siirtää Monetra Oulu Oy:n palvelukseen. Lopullisen päätöksen palveluiden ulkoistamisista tekee Oulun valtuusto kokouksessaan ensi maanantaina.

JHL ja Jyty vastustavat ulkoistamisia, koska ne johtaisivat henkilöstön irtisanomisiin ja palvelussuhteen ehtojen heikentämiseen. Lakossa on noin 1600 henkilöä.

Perheitä kehoitetaan järjestämään lakon aikana lapsensa hoidon itse, koska päiväkodeista puuttuu henkilökuntaa.
Päiväkodeissa tarjotaan lämmin ateria. Osassa Oulun peruskouluja tarjotaan vain kylmä ateria. Lukioissakaan ei tarjota lämmintä ruokaa, joten lukiolaisia on ohjeistettu ottamaan eväät mukaan. Toivomuksena on, että huoltajat järjestäisivät iltapäivätoimintaa korvaavan toiminnan keskiviikosta perjantaihin, koska iltapäiväkerhoissa ei ole välttämättä riittävää määrää henkilökuntaa paikalla. Museo- ja tiedekeskus Luuppi on normaalisti auki. Kulttuuritalo Valve on kiinni, kuten myös pääosin kirjastot. Liikuntalaitoksista lakon johdosta kiinni ovat Oulun uimahalli, Raatin liikuntakeskus, Jatulin liikuntakeskus, Heinäpään jalkapallohalli, Oulun jäähalli, Oulunsalon liikuntakeskus ja urheilukeskukset. Koulujen, päiväkotien, virastojen ja laitosten käytettävyyttä ja ylläpitoa sekä puhtaus- ja hygieniatasoa ei voida taata. Myös virastomestari- ja kuljetuspalveluissa ennakoidaan olevan huomattavia puutteita. Ympäristötalo on suljettu. Myös Oulun kaupunginarkisto on suljettu lakon aikana.

Oulun kaupungin mukaan kyseessä on laiton poliittinen työtaistelu. Lakon laillisuudesta päättää viime kädessä työtuomioistuin.

Lue myös: Kaupunginjohtaja julkisti esityksensä Oulun kaupungin talousarvioksi

Kilpailut

Uusimmat