Oulun kauppakamarin mukaan koronavirus luo investointien suunnitteluun epävarmuuden ilmapiiriä Pohjois-Suomessa

11.03.2020 08:29 - Ari Kettukangas

Oulun kauppakamari ei kuitenkaan usko taloussuhdanteiden käänteiden vaikuttavan pitkällä tähtäimellä Pohjois-Suomeen suunniteltuihin suurteollisuuden investointeihin. Välillisesti taloudesta tulevat häiriöt voivat vaikuttaa esimerkiksi investointien rahoituksen löytymiseen tai ehtoihin, toisaalta investointien kustannukset voivat jopa pienentyä rakentamisvaiheen sattuessa maltillisemman talouskasvun vaiheeseen.

Koronavirus sekoittaa juuri nyt ihmisten arkea ja väistämättä myös taloussuhdanteiden kehitystä suuressa kuvassa ympäri maailmaa. Vaikutukset tuntuvat kasvavassa määrin myös Pohjois-Suomessa ja luovat investointien suunnitteluun epävarmuuden ilmapiiriä. Oulun kauppakamari ei kuitenkaan usko taloussuhdanteiden käänteiden vaikuttavan pitkällä tähtäimellä Pohjois-Suomeen suunniteltuihin suurteollisuuden investointeihin. Välillisesti taloudesta tulevat häiriöt voivat vaikuttaa esimerkiksi investointien rahoituksen löytymiseen tai ehtoihin, toisaalta investointien kustannukset voivat jopa pienentyä rakentamisvaiheen sattuessa maltillisemman talouskasvun vaiheeseen. Teollisuusinvestoinneilla tähdätään kuitenkin aina pitkäkestoiseen yrityksen kehittämiseen ja siltä osin suhdanteita tulee ja menee, kuten myös muita talouden häiriötilanteita. Suuressa kuvassa investoinnit tuovat positiivista kehitystä yli suhdanteiden. Rakentamisvaiheessa olevien investointien laitetoimituksissa globaaleissa toimitusketjuissa eri syistä johtuvat karanteenit aiheuttavat viiveitä. Kauppakamarin mukaan kukin yritys arvioi investointejaan ja niiden aikatauluja markkinatilanteen kautta.

Lue myös: Kalajoella, Kuusamossa ja Taivalkoskella kehitetään kuntien talousarvio-, talousseuranta- ja raportointiprosesseja

Kilpailut

Uusimmat