Kuva: Fotolia

Uudella tekniikalla lisää sujuvuutta ja turvallisuutta Pohjantielle

18.12.2019 13:31 - Marja Ollakka

Valtatielle 4 Oulun kohdalle on rakennettu uusi älykäs liikenteenhallintajärjestelmä, joka on otettu kokonaisuudessaan käyttöön joulukuussa 2019. Uusi järjestelmä lisää liikenneturvallisuutta ja liikenteen sujuvuutta sekä parantaa häiriötilanteiden hallintaa vilkkaasti liikennöidyllä Pohjantiellä. Pohjantien liikennemäärä on vilkkaimmillaan reilut 60 000 ajoneuvoa vuorokaudessa ja on viime vuosina kasvanut 3 - 5 % vuodessa.

Uusi liikenteenhallintajärjestelmä tarjoaa tienkäyttäjille kattavasti tietoa kelistä, liikenteestä ja liikenteen häiriöistä. Muuttuviin liikennetilanteisiin reagoidaan vaihtuvilla nopeusrajoitus- ja varoitusmerkeillä, tiedotusopasteilla ja häiriötilanteiden aikana varareittien varrella myös liikennevalo-ohjauksella. Järjestelmää ohjataan automaattisesti tiesääasemilta ja liikenteenmittauspisteiltä saadun informaation perusteella. Järjestelmää operoivan ITM Finlandin tieliikennekeskuksen käytössä on ohjausjaksolla myös suuri määrä liikenne- ja kelikameroita.

Pohjantie, korkeatasoinen kaupunkimoottoritie, toimii koko pohjoisen Suomen sekä Oulun kaupunkiseudun liikenteen selkärankana. Pohjantie tukee Oulun kaupunkiseudun kehittämistä, antaa uusia mahdollisuuksia nopealle joukkoliikenteelle ja vahvistaa Oulun seudun logistista asemaa.

Oulun kohdan pääteiden liikenteenhallintajärjestelmä on toteutettu vaiheittain vuosien 2015 - 2019 välisenä aikana. Järjestelmän kokonaiskustannukset ovat noin 7 miljoonaa euroa. Juuri valmistuneen telematiikkaurakan tilaajina ovat olleet Väylävirasto, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus ja Oulun kaupunki ja urakoitsijana Oulun Energia Urakointi Oy. Liikenteenhallintajärjestelmää operoi ITM Finland, joka on vastannut myös telematiikkaurakan toteutuksen valvonnasta.

Lue myös: Hartaanselänrannan arkkitehtuurikilpailun voitti Hoijakka

Kilpailut

Uusimmat