Kuva: Fotolia

Fortum jatkaa Montan voimalaitoksen koneiston peruskorjausta

13.06.2019 13:36 - Jussi Häkkilä

Oulujoen vesistön voimalaitosten peruskorjaustyöt jatkuvat Fortumin Montan voimalaitoksella.

Oulujoen vesistön voimalaitosten peruskorjaustyöt jatkuvat Fortumin Montan voimalaitoksella. Peruskorjauksessa uusitaan vuodesta 1956 asti käytössä olleen kakkoskoneiston turbiini, generaattori, säätöhydrauliikka sekä sähkö- ja automaatiolaitteet. Samalla uusitaan myös laitoksen automaatiojärjestelmä, sekä sähköjärjestelmän päälaitteita. Peruskorjauksen myötä Montan voimalaitoksen tuotantoteho nousee arviolta 50:een megawattiin. Samalla öljypäästöjen ja tulipalojen riski pienenee sekä työturvallisuus ja käyttövarmuus paranevat. Nyt tehtävän uudistamisen ansiosta laitoksesta saadaan noin 3,6 gigawattituntia lisää energiaa vuodessa, mikä vastaa lähes 200:n sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta. Korjaus kestää syyskuun loppupuolelle saakka. Peruskorjauksella ei ole vaikutuksia Oulujoen virtaamiin.

Lisäksi Ämmän voimalaitoksella on suunnitteilla koneiston määräaikaistarkastuksen ja huoltotöiden takia seisokki, joka vaikuttaa juoksutuksiin Ämmästä ja Niippaan padolta syyskuun alusta lokakuun puoliväliin. Vesitilanteesta riippuen seisokki voi vaikuttaa myös Kianta- ja Vuokkijärven vedenpintoihin.

Fortumin mukaan Oulujoen vesistöalueen säännöstellyt järvet ovat saavuttaneet kesäkauden virkistyskäytön tavoitetasot. Tavoitetasot saavutettiin tänä kesänä hyvissä ajoin johtuen toukokuun tavanomaista suuremmista sademääristä.

Lue myös: Suunnitelma lohenpoikasten alasvaellusratkaisuista Iijoen vesivoimalaitoksille valmistui

Kilpailut

Uusimmat