Kuva: Ari Kettukangas

Pohjalaismaakunnissa pieni kevättulva, järvien pinnat nousussa kohti kesätasoa

25.04.2019 12:22 - Jussi Häkkilä

Tänä keväänä lumien sulaminen on pohjalaismaakunnissa sujunut rauhallisesti melko suuresta lumimäärästä huolimatta.

Tänä keväänä lumien sulaminen on pohjalaismaakunnissa sujunut rauhallisesti melko suuresta lumimäärästä huolimatta. Yöpakkaset ja vähäiset sateet sekä lämpimien jaksojen väliin ajoittuneet pakkasjaksot hillitsivät sulamista.
Jokien virtaamat ovat pysyneet pitkään melko suurina, mutta eivät yltäneet keskimääräisten tulvavirtaamien tasolle. Myös jääpatojen kanssa päästiin helpolla, koska jäät pääosin haurastuivat ja sulivat aurinkoisina päivinä paikoilleen. Keski-Pohjanmaalla jokien virtaamat ovat vielä nousussa ja virtaamahuippuja odotetaan lähipäiville.
Ennusteiden mukaan virtaamat jäävät myös Keski-Pohjanmaalla keskimääräistä kevättulvaa pienemmiksi.

Pahimmat happikatoriskit alkavat tältä keväältä olla ohi. Kalakuolemia saattaa kuitenkin talven jäljiltä paljastua esimerkiksi pienissä lammissa.

Koska Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan jokien kevään tulvahuippu jäi pieneksi, on sulamisvesiä kerätty pääosin jo tämän kuun alusta lähtien säännöstelyihin järviin säätämällä järvien lähtövirtaama mahdollisimman pieneksi. Säännöstelypatoja ei voida kuitenkaan kokonaan sulkea, sillä lupapäätökset edellyttävät tietyn vesimäärän juoksuttamista myös alavirtaan.

Lupapäätösten mukaisesti ELY-keskus pyrkii nostamaan säännösteltyjen järvien pinnat ns. kevätkuopasta kesätasoon huhti-toukokuun aikana. Tämän hetken vesitilanteen ja vesistöennusteiden perusteella säännöstellyt pohjalaisjärvet tulevat nousemaan kesäkuuhun mennessä normaalille kesätasolle. Tilanteeseen vaikuttavat toki myös kevään sademäärät. Jos tästä kesästä tulee yhtä vähäsateinen ja lämmin kuin viime vuonna, niin järvien matalia vedenkorkeuksia ei voida välttää.

Lue myös: Tältä näyttää Pyhäjoen tulvatilanne - jäät lähtevät liikkeelle

Kilpailut

Uusimmat