Talvihoidon taso nousi vilkkailla sekä keskivilkkailla maanteillä vuoden alusta

17.01.2019 08:51 - Marja Ollakka

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta tienpidon asiantuntija Jussi Sääskilahtea haastattelee Jussi Häkkilä.

Väylävirasto on uusinut talvihoidon toimintalinjoja vastaamaan paremmin ilmastonmuutoksesta aiheutuneisiin keliolosuhteiden muutoksiin. Uudistuksen tavoitteena on ollut erityisesti elinkeinoelämälle tärkeän raskaan liikenteen toimintaedellytyksien parantaminen sekä tiellä liikkujien turvallisuus.

Talvihoitoluokkien korotuksella tehostetaan mm. liukkaudentorjuntaa sekä alennetaan lähtökynnyksiä ja lyhennetään toimenpideaikoja lumen aurauksen osalta. Hoitoluokkien korotus koskee erityisesti vilkasliikenteisiä teitä, joilla raskaan liikenteen määrät ovat suuria. Muilta osin pääteiden hoito säilyy nykyisen luokituksen mukaisella tasolla, joka laatuvaatimusten mukaan on hyvä. Hoitoluokkien liikennemäärärajojen alentamisen vuoksi myös aiempaa vähäliikenteisten teiden hoitotaso paranee. Tämä näkyy keskivilkkailla seutu- ja yhdysteillä parantaen työmatkaliikenteen edellytyksiä ja turvallisuutta.

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueen maanteiden talvihoitoluokkia korotettiin vuoden alusta noin 1500:n kilometrin matkalla, mikä on noin 12,1 prosenttia alueen maantieverkosta. Hoitoluokkien korotukset kohdistuvat pääosin vilkasliikenteisille teille(noin 766 km) ja muille teille(noin 300 km matkalle). Lisäksi samassa yhteydessä alimman talvihoitoluokkana teitä korotettiin ensi syksynä alkavien Kuhmon ja Kuusamon alueurakoiden alueella noin 71:llä kilometrillä.

Hoitoluokkien muutokset tapahtuvat pääosin päätieverkolla, joista merkittävimmät ovat valtateillä 4, 5, 6, 8, 20 ja 22 sekä kantateillä 76 ja 86 tapahtuvat muutokset.

Loput talvihoidon toimintalinjoihin tehdyt muutokset tulevat voimaan myöhemmin asteittain urakoiden kilpailutuksen myötä.

Lapissa talvihoitoluokkaa on vuoden alusta nostettu 162:lla kilometrillä. 805:llä kilometrillä talvihoidon laatuvaatimuksia on hieman tiukennettu, mutta talvihoitoluokka on pysynyt samana. Talvihoitoluokka on Lapin alueella noussut korkeampaan luokkaan mm. kantatiellä 81 välillä Rovaniemi-Posio-Kuusamo, nelostiellä välillä Rovaniemi-Vikajärvi, sekä seututiellä 955 välillä Lemmenjoen tiehaara-Inari.

Lue myös: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin ELY-keskukset testaavat älykästä tievalaistuksen ohjausta

Kilpailut

Uusimmat