Kuva: Ilkka Vaara

Talvipakkaset heikensivät Lapin mäntyjen siementen itävyyttä - käpyjen keräys käynnistyykin mahdollisesti vasta syksyllä

17.02.2021 14:26 - Ari Kettukangas

Käpykeräyksestä saatavia siemeniä käytetään pääasiassa kylväen tehtävässä metsien uudistamisessa. Puhdistetut siemenet viedään jatkossakin Metsähallituksen Imarin siemenkeskukseen Rovaniemellä ja siemeniä myydään Pohjois-Suomen metsänomistajille.

Käpykeräys ei jatku kevättalvella Lapissa, ensi syksyn tilannetta tarkkaillaan. Viime syksyn männynkäpykeräyksessä Metsähallitus osti kerääjiltä yhteensä 570 000 litraa pohjoissuomalaisia männyn käpyjä täydentämään siemenhuollon varmuusvarastoa. Keräystä oli tarkoitus jatkaa kevättalvella, mutta talvipakkaset heikensivät Lapin mäntyjen siementen itävyyttä liiaksi. Syksyllä kerätyt männyn kävyt ovat nyt siemenkaristamoilla kuivattavina ja karistettavina. Niistä saatavia siemeniä tulee myyntiin jo kesäksi. Siemeniä tarvitaankin kipeästi, sillä Lappiin sopivasta männyn kylvösiemenestä on ollut pula. Kokemus on osoittanut, että hyviä käpyvuosia saattaa olla useampia peräkkäin. Metsähallituksen Luontopalvelut seuraa tarkasti käpysadon kypsymistä ja sopivuutta kerättäväksi ensi syksynä. Keräysorganisaatio on valmiudessa syksyllä mahdollisesti jatkuvaa keräyskampanjaa varten ja tulee tiedottamaan jatkumisesta laajasti. Käpykeräyksestä saatavia siemeniä käytetään pääasiassa kylväen tehtävässä metsien uudistamisessa. Puhdistetut siemenet viedään jatkossakin Metsähallituksen Imarin siemenkeskukseen Rovaniemellä ja siemeniä myydään Pohjois-Suomen metsänomistajille. Pohjois-Suomen männyn siemenhuollon varmuusvaraston ylläpito on yksi Metsähallitukselle vastuutetuista tehtävistä.

Lue myös: METSO-ohjelman Pohjois-Pohjanmaan tavoitteet saatiin viime vuonna valmiiksi

Kilpailut

Uusimmat