Kuva: Metsä Fibre

Metsä Fibre ja ABB allekirjoittivat esisopimuksen Kemin biotuotetehtaan sähköjärjestelmistä

14.05.2020 10:42 - Jussi Häkkilä

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre ja ABB allekirjoittivat tänään esisopimuksen Kemin biotuotetehtaan sähköjärjestelmien toimituksesta.

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre ja ABB allekirjoittivat tänään esisopimuksen Kemin biotuotetehtaan sähköjärjestelmien toimituksesta. Sopimus sisältää koko suunnitteilla olevan biotuotetehtaan sähköjärjestelmät ja niiden asennuksen suurjänniteverkosta tehtaan sisäiseen sähkönjakeluun ja sähkömoottoreihin. Toimituskokonaisuuden arvo on noin 40 miljoonaa euroa. 
Tehdasalueella Kemissä ovat meneillään valmistelevat työt, joilla varmistetaan biotuotetehtaan rakentamisen sujuva aloittaminen heti investointipäätöksen jälkeen. Päätösvalmius arvioidaan saavutettavan syksyllä ympäristöluvituksen valmistuessa. Tehdashanke maksaa noin 1,5 miljardia euroa. Valmet toimittaa tehtaan kaikki päälaitteet ja automaation, Fimpec vastaa tehtaan rakennuttamisesta ja AFRY rakennusvaiheen suunnittelusta.

Kemin biotuotetehdas valmistaisi vuosittain noin 1,5 miljoonaa tonnia havu- ja lehtipuusellua sekä lukuisia muita biotuotteita. Se työllistäisi suoraan tehdasalueella Kemissä noin 250 henkilöä ja Suomessa yhteensä noin 2 500. Biotuotetehtaan vuotuinen, pääasiassa Suomesta hankittavan kuitupuun käyttö olisi noin 7,6 miljoonaa kuutiometriä. Tehdas ei käyttäisi lainkaan fossiilisia polttoaineita ja sen sähköomavaraisuus olisi 250 prosenttia. 
Rakennusvaiheen työllisyysvaikutusten arvioidaan olevan lähes 10 000 henkilötyövuotta, josta yli puolet tehtäisiin Kemissä. Rakennusvaiheen aikana työntekijöitä arvioidaan kaikkiaan olevan yhteensä noin 15 000.

Lue myös: Kemin biotuotetehtaan ympäristövaikutusten arviointiprosessi päättynyt

Kilpailut

Uusimmat