Kuva: Panthermedia

Kaustislainen viulunsoitto ja pohjoismainen limisaumaveneperinne ehdolla Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon

25.03.2020 17:17 - Marja Ollakka

Opetus- ja kulttuuriministeriö esittää kaustislaista viulunsoittoperinnettä Unescon Ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Lisäksi Suomi on mukana yhteispohjoismaisessa hakemuksessa liittyen limisaumaveneperinteeseen. Museovirasto tukee osaltaan valittujen kohteiden säilyttämistä ja kehittämistä.

Kohde-esityksen ”Kaustislainen viulunsoitto ja siihen liittyvät käytännöt ja ilmaukset” on valmistellut Museovirasto yhteistyössä perinnettä harjoittavien yhteisöjen kanssa. Suomen kohde-esityksen allekirjoitti tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen. Esityksessä kaustislainen viulunsoittoperinne on tunnistettu ja määritelty aineettoman kulttuuriperinnön yleissopimuksen kriteerien mukaisesti. Kaustislainen viulunsoitto on paikallisena perinteenä vahva ja elinvoimainen.

Limisaumaisia puuveneitä on rakennettu Itämeren piirissä jo tuhansia vuosia. Esitystä pohjoismaisen limisaumaveneperinteen lisäämiseksi Unescon Ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon koordinoi Norja, ja sitä tukevat kaikki pohjoismaat. Suomesta tukensa hakemukselle antoi 19 alalla toimivaa tahoa ja veneenveistäjää.

Esitys limisaumaveneiden perinteestä on ensimmäinen, jonka pohjoismaat ovat tehneet yhdessä.

Molemmat Unescolle nyt esitetyt kohteet valittiin jo vuonna 2017 Museoviraston ylläpitämään Suomen Elävän perinnön kansalliseen luetteloon 50 muun perinteen joukossa. Tästä luettelosta on mahdollista hakea edelleen Unescon luetteloihin. Päätökset uusista valinnoista tekee sopimuksen alainen hallitustenvälinen komitea joulukuussa 2021.

Lue myös: Nuorten politiikkakoulu käynnistyy Oulussa

Kilpailut

Uusimmat