Kuva: Fotolia

THL keskeytti tilapäisesti AstraZenecan koronavirusrokotteen käytön - rokotteen syytä kahteen aivolaskimotukokseen tutkitaan

21.03.2021 10:23 - Ari Kettukangas

Toistaiseksi ei ole varmuutta siitä, liittyvätkö havaitut hyytymishäiriöt rokotukseen. Varovaisuusperiaatteen mukaisesti THL on päättänyt keskeyttää AstraZenecan rokotteen antamisen Suomessa, kunnes tapauksista on lisää tietoa ja mahdollisen syy-seuraussuhteen olemassaoloa voidaan arvioida. Rokotukset muilla koronarokotteilla jatkuvat normaalisti.

THL päätti AstraZenecan koronavirusrokotteen käytön tilapäisestä keskeytyksestä. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean mukaan Suomessa on ilmoitettu kaksi aivolaskimotukosta 4-10 päivää AstraZenecan koronarokotteen saamisen jälkeen. Molemmilla sairastuneilla henkilöillä on verisuonitukokseen liittyviä lääketieteellisiä riskitekijöitä ja potilaiden tutkimukset ovat yhä kesken. Havaitut poikkeukselliset oireet ovat erittäin harvinaisia. Toistaiseksi ei ole varmuutta siitä, liittyvätkö havaitut hyytymishäiriöt rokotukseen. Varovaisuusperiaatteen mukaisesti THL on päättänyt keskeyttää AstraZenecan rokotteen antamisen Suomessa, kunnes tapauksista on lisää tietoa ja mahdollisen syy-seuraussuhteen olemassaoloa voidaan arvioida. Keskeytys astui perjantaina voimaan välittömästi. Tilanne arvioidaan ensi viikon aikana ja rokotukset AstraZenecan rokotteella jatkuvat aikaisintaan viikon päästä maanantaina. THL kertoo selvitystyön tuloksista heti, kun uutta tietoa saadaan. Rokotukset muilla koronarokotteilla jatkuvat normaalisti.

Lue myös: Yksi uusi koronan joukkoaltistuminen amerikkalaisen jalkapallon joukkueessa Oulussa

Kilpailut

Uusimmat