Vesistöjen vedenkorkeudet alhaalla vähäsateisen sään takia

09.08.2019 09:00 - Jussi Häkkilä

Hydrogeologi Mirjam Orvomaata Suomen ympäristökeskuksesta haastattelee Jussi Häkkilä.

Jokien virtaamat ovat varsinkin pohjalaismaakunnissa ja lounaisrannikolla selvästi tavanomaista pienempiä ja maaperä edelleen kuivaa vähäsateisen heinäkuun takia. Esimerkiksi Pyhäjoen Tolpankoskessa vedenkorkeudet ovat havaintojaksojensa ajankohdan alimmissa lukemissaan. Myös Pohjois-Suomessa jokien virtaamat ovat paikoin alle ajankohdan keskimääräisen. Tälle viikolle Etelä- ja Keski-Suomeen ennustetut sateet eivät vielä juurikaan näy vesistöissä maaperän kuivuuden vuoksi. Pienissä lounais- ja länsirannikon joissa virtaamat voivat kasvaa hieman.
Länsi- ja Etelä-Suomesta Pohjois-Savoon ulottuvalla alueella suurten luonnontilaisten järvien pinnat ovat keskimääräistä alempana. Muualla maassa järvien vedenpinnat ovat lähellä tyypillisiä kesäkorkeuksia tai hieman niiden alapuolella.
Pohjavedenpinnat ovat kesäiseen tapaan laskussa koko maassa. Länsi-, Etelä- ja Keski-Suomessa pohjavesiesiintymien pinnat ovat ajankohdan keskimääräistä matalammalla. Pohjavedet voivat käydä vähiin viime vuoden tapaan, jos sää jatkuu pitkään vähäsateisena.

Lue myös: Vähäsateinen heinäkuu näkyy järvien vedenkorkeuksissa Oulujoen vesistöalueella

Kilpailut

Uusimmat