Kuva: Tommi Luoto

Haapajärven joulukuinen valepoliisihuijaus selviämässä

01.02.2018 16:17 - Marja Ollakka

Poliisi tiedotti aikaisemmin 5.12.2017 tapahtuneesta "valepoliisijutusta", missä poliisina puhelimessa esiintynyt mies onnistui huijaamaan haapajärviseltä vanhemmalta naishenkilöltä 6100 euroa rahaa. Rahat siirrettiin rahansiirtofirman kautta toiselle tilille, mistä ne nostettiin saman tien. Tapausta on tutkittu virkavallan anastuksena ja törkeänä petoksena. Tutkittavana on ollut myös toinen vastaava samana iltana tapahtunut yrityksen asteelle jäänyt teko, missä toiselta haapajärviseltä naiselta yritettiin saada pankkitunnuksia poliisina esiintyen.

Haapajärven tutkintaryhmä on saanut selvitettyä pääpiirteissään tapaukset. Molemmissa tapauksissa ovat tekijät samoja. Kaikki kolme tekijää ovat 1980- ja 1990-luvuilla syntyneitä miehiä, jotka asuvat Etelä- ja Pohjois-Savossa. Yksi tekijöistä on ollut vangittuna ja toinen kiinniotettuna asian johdosta. Kolmas henkilö on edelleen kateissa ja poliisin etsintäkuuluttama. Tätä etsintäkuulutettua henkilöä on tavoiteltu jo tutkinnan alkuvaiheesta lähtien, koska rahat menivät hänen tililleen, mutta häntä ei ole löydetty etsinnöistä huolimatta.

Muut epäillyistä ovat selvinneet pitkällisen tutkinnan jälkeen ja ensimmäinen kiinniotto tehtiin vasta yli kuukauden kuluttua teosta. Jokaisella epäillyllä on runsaasti rikostaustaa erityisesti erilaisista petosrikoksista. Kiinni saadut henkilöt ovat selvittäneet kuulusteluissa kutakuinkin yhteneväisesti tapahtumien kulun. Rikoksella saadut rahat oli ehditty hävittää "juomiseen ja elämiseen", kuten toinen epäillyistä kertoi kuulustelussaan. Tämänhetkisen tutkinnan perusteella vaikuttaa siltä, että teko on suunnitelmallisesti tehty.

Poliisi jatkaa asian selvittämistä, kunnes viimeinenkin epäillyistä saadaan kiinni ja kuultua asiaan. Asia siirtyy tämän jälkeen syyteharkintaan ja aikanaan käräjille. Törkeän petoksen yrityksestä on säädetty seuraamukseksi neljästä kuukaudesta neljään vuotta vankeutta.

Lue myös: Oulun Energia Urakointi Oy aloittaa yhteistoimintaneuvottelut

Kilpailut

Uusimmat