Kuva: Marja Ollakka

Oulun Merikosken alueen kehittämistyö alkanut

01.02.2024 12:23 - Jussi Häkkilä

Oulun kaupunki on käynnistänyt Oulun Energian, Fortumin ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen kanssa Merikosken alueen selvitystyön.

Oulun kaupunki on käynnistänyt Oulun Energian, Fortumin ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen kanssa Merikosken alueen selvitystyön. Tarkoituksena on arvioida aluetta koskevien eri tavoitteiden toteuttamiskelpoisuutta. Viime keväänä valmistuneessa Oulujoen vesistöalueen vesistövisiossa priorisoitiin Merikosken-Hupisaarten-Kaupunginojan alueelle erilaisia kehittämistoimenpiteitä. Niitä olivat nykyisen Merikosken voimalaitoksen ohittavan kalatien ja Hupisaaren purojen kehittäminen, luonnonmukaisen kalatien tarkastelu, Merikosken vanhan uoman ympäristövirtaaman tarkastelu, pohjapatojen vaellusesteellisyyden tarkastelu, pienvoimalan rakentamismahdollisuuksien tarkastelu sekä siian lisääntymisalueiden kunnostusmahdollisuudet. Selvitystyössä etsitään ne kohteet, jotka ovat ensisijaisesti ja nopeasti toteuttamiskelpoisia.
Keväällä toteutetaan Merikosken uomassa virtaamakoe, jossa tarkastellaan, kuinka vesi liikkuu alueella eri virtaamamäärillä. Kevättulvan aikana on Hupisaaren puroihin tarkoitus johtaa hetkellisesti kesävirtaamaa suurempi vesimäärä. Tavoitteena on saada poistettua purojen pohjiin vesieliöstölle ja kaloille haitallista lietettä.

Lue myös: Oulun Hupisaaret sai kansainvälisen Green Flag Award -tunnuksen

Kilpailut

Uusimmat