Kuva: Mari Korpua

Oulun ensi vuoden budjettiesitys julki -isoja investointeja ja lisää lainaa

27.09.2023 11:10 - Jussi Häkkilä

Oulun kaupunginjohtaja Seppo Määttä julkisti tänään esityksensä kaupungin ensi vuoden talousarvioksi.

Oulun kaupunginjohtaja Seppo Määttä julkisti tänään esityksensä kaupungin ensi vuoden talousarvioksi ja toimintasuunnitelmaksi vuosille 2025-2026.

Talousarvioesitys on 34 miljoonaa alijäämäinen, mutta vuonna 2026 tilikauden tulos palautuu ylijäämäiseksi, mikäli verotulot kehittyvät positiivisesti. Samanaikaisesti menopaineet kasvavat ja kaupunki investoi voimakkaasti.

Hyvinvointialueuudistuksen talousvaikutukset vaikuttavat vielä seuraavien vuosien ajan kuntien verorahoituksessa ja Oulun verorahoitus heikkenee tähän vuoteen verrattuna noin 25 miljoonaa euroa.

Oulu investoi seuraavien kolmen vuoden aikana yhteensä noin 650 miljoonaa euroa ja joutuu ottamaan lainaa. Nettolainanotto ensi vuodelle on 141 miljoonaa, 3 439 euroa asukasta kohti. Kaupungin omaisuuden mahdollisilla myyntituloilla voidaan vähentää lainanoton määrää talousarviokaudella.

Oulu rakentaa uuden vesiliikuntakeskuksen Raksilaan, uuden museo- ja tiedekeskuksen Tietomaan yhteyteen sekä suurimpana yksittäisenä investointina Jääkärinkankaan monitoimitilat Hiukkavaaraan. Ensi vuonna valmistuvia kohteita ovat esimerkiksi kaupungintalon peruskorjaus, Linnanmaan uusi uimahalli ja Maikkulan koulun peruskorjaus. Tulevia investointeja ovat myös asuntomessut, Nallikarin ja Pikisaaren kehittämissuunnitelmat sekä Virpiniemen liikuntamaailma.

Tuloveroprosentti on esityksessä 7,9. Kiinteistöveroprosentit ovat esityksessä ennallaan.

Kaupunginvaltuusto päättää talousarviosta joulukuun kokouksessaan.

Lue myös: Tonnin idea -kilpailussa kaksi voittajaideaa Oulussa - molemmille käyttöön 1500 euroa

Kilpailut

Uusimmat