Kuva: Jussi Häkkilä

Omakotiliitto: Asuminen kallistuu ennennäkemätöntä vauhtia, viime vuoteen verrattuna nousua enimmillään lähes 3 700 euroa

08.03.2023 08:12 - Jussi Häkkilä

Kunta- ja aluekohtaiset maksut jatkavat Suomen Omakotiliiton tekemän selvityksen mukaan kallistumistaan.

Kunta- ja aluekohtaiset maksut jatkavat Suomen Omakotiliiton tekemän selvityksen mukaan kallistumistaan. Eniten asumismenot ovat kasvaneet Kalajoella, jossa nousua on tullut vuodessa 3 673 euroa. Keskimäärin asumismenot ovat nousseet viime vuodesta 1 671 euroa. Luvussa ovat mukana sähkö-, vesi- ja jätemaksut sekä kiinteistövero.

Asumismenojen kallistuminen ja suuret erot kuntien välillä johtuvat etenkin sähköenergian hinnan noususta, joka on kohonnut vuoden takaisesta keskimäärin 46 prosenttia. Jätemaksut ovat nousseet keskimäärin 6,7 prosenttia, kiinteistövero 6,3 prosenttia ja vesimaksut 4,1 prosenttia.
Vertailun kalleimmat asumiskustannukset olivat Laukaassa, jossa asumismenoihin menee vuodessa 8 466 euroa. Seuraavaksi kalleimmat kunnat ovat Lempäälä, Ylöjärvi, Asikkala ja Pirkkala.
Vertailun halvin kunta on Kittilä, jossa asumiskuluihin menee 4 681 euroa vuodessa.  Seuraavaksi edullisimmat kunnat asumiskustannuksiltaan ovat Sodankylä, Kokkola, Lieksa sekä Kerava.

Selvityksessä vertailtiin sataa kuntaa ympäri Suomen. Omakotiliitto selvitti asumiskuluja kunnittain nyt seitsemättä kertaa. Vertailussa on käytetty tyyppitalona 120 neliön sähkölämmitteistä omakotitaloa.

Lue myös: Uusi maksuton asumis­neuvonta alkaa Oulussa 2023

Kilpailut

Uusimmat