Työvoimatiekartta-hanke selvitti miten osaajien löytymistä voitaisiin parantaa

02.03.2023 08:31 - Jussi Häkkilä

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta yksikön päällikkö Eine Kelaa haastattelee Jussi Häkkilä.

Työ- ja elinkeinoministeriön Työvoimatiekartta-hankkeessa selvitettiin, miten osaajien löytymistä voitaisiin parantaa. Hankkeen Pohjois-Pohjanmaan alueellisia tuloksia esiteltiin eilen Oulussa.
Pohjois-Pohjanmaalla on pulaa erityisesti sairaanhoitajista, ICT-alan osaajista, puu- ja sahatavaran prosessityöntekijöistä, konepaja- ja metallituotteiden kokoonpanijoista, tarjoilijoista sekä vanhusten- ja vammaisten kotipalvelun hoitajista. Suurimpia ylitarjonta-ammatteja ovat yleissihteeri sekä kuorma-auton ja erikoisajoneuvojen kuljettaja.
Pohjois-Pohjanmaalla kohtaanto-ongelma-ammattien kärjestä löytyy useita rakennusalan ammatteja, kuten betonirakentajat ja -raudoittajat sekä rakennusalan avustavat työntekijät.
Hankkeessa tarkasteltiin myös työllistymistä vaikeuttavia riskitekijöitä, joita ovat mm. pitkäaikaissairaus, riittämätön koulutus, ulkomaan kansalaisuus, yli 55:n vuoden ikä tai pitkäaikaistyöttömyys. Pohjois-Pohjanmaalla työnhakijoiden osuus, joilla on vähintään kolme edellä mainittua riskiä, oli matalin kaikista maakunnista. Osatyökykyisten osuus työttömistä työnhakijoista on Pohjois-Pohjanmaalla suurempi kuin Suomessa keskimäärin.

Lue myös: Työttömien määrä jatkoi kasvuaan Pohjois-Pohjanmaalla

Kilpailut

Uusimmat