Kuva: Oulun yliopisto

Keksintö- ja teosilmoitusten määrä kasvussa Oulun yliopistossa

15.02.2023 08:14 - Jussi Häkkilä

Oulun yliopiston keksintö- ja teosilmoitusten määrä on kasvanut kahtena viime vuonna.

Oulun yliopiston keksintö- ja teosilmoitusten määrä on kasvanut kahtena viime vuonna. Viime vuoden aikana ilmoituksia tehtiin yhteensä 56, mikä on hieman pitkän ajan keskiarvoa enemmän. Keksinnöistä lähes puolet syntyi tavanomaisessa tutkimuksessa ja loput tilaus- tai sopimustutkimuksessa. Kaikki tilaustutkimuksen 14 keksintöä on siirretty tilaajan haltuun mahdolliseen patentointiprosessiin.
Tyypillinen tutkimuksessa syntynyt keksintö on uusi menetelmä, joka mahdollistaa tuotteiden valmistamisen esimerkiksi energiaa ja raaka-aineita säästäen.
Oulun yliopiston Innovaatiokeskuksesta on lähtöisin esimerkiksi Keko Geopolymeerit Oy, joka valmistaa kiertotalouden geopolymeerituotteita.
Oulun yliopiston omia patenttihakemuksia jätettiin viime vuonna yhdeksän ja kahtena edellisenä vuonna kumpanakin kymmenen. Viime vuosikymmenellä määrä on ollut kahdesta yhdeksään vuosittain. Yliopistolle myönnettiin viime vuonna ennätykselliset seitsemän uutta patenttia, esimerkiksi matalan lämpötilan valmistusmenetelmä keraamisille elektroniikan komponenteille.

Kaupallistamiseen liittyviä sopimuksia yliopisto solmi viime vuonna myös seitsemän kappaleen ennätysmäärän.
Tutkimuksesta syntyy vuosittain muutamia uusia kasvuyrityksiä. Viime vuonna Oulun yliopiston piiristä ponnistaneita uusia yrityksiä ovat älylaastaria kehittävä Emedpatch Oy ja projektihallinnan opetuspeliä kehittävä LessonLab Oy.
Käynnissä on tällä hetkellä toistakymmentä kaupallistamishanketta, joista odotetaan syntyvän useita kasvuyrityksiä jo tänä vuonna.

Lue myös: Oulun yliopiston tutkijat löysivät uusia kohdun myoomille altistavia geenejä

Kilpailut

Uusimmat