Kuva: Väylävirasto

Hailuodon sillan rakentaminen voisi alkaa jo ensi keväänä

24.11.2022 09:47 - Jussi Häkkilä

Hailuotoon pääsee tulevaisuudessa autolla, kun Oulun Riutunkarin ja Hailuodon Huikun välille rakennetaan kiinteä maantieyhteys.

Hailuotoon pääsee tulevaisuudessa autolla, kun Oulun Riutunkarin ja Hailuodon Huikun välille rakennetaan kiinteä maantieyhteys. Allianssin muodostavat Väylävirasto, rakentajaosapuolena GRK Suomi ja suunnittelijaosapuolina AFRY sekä A-Insinööreihin kuuluvat Plaana ja Ponvia.
Pengertie ja kaksi siltaa korvaavat valmistuttuaan nykyisen lauttaliikenteen. Pengertietä rakennetaan noin 6,9 kilometriä, ja kahden sillan pituus on yhteensä noin 1,5 kilometriä.
Huikun siltaan on valittu niin sanottu teräsbetonikantinen liittopalkkisilta, jossa betoninen siltakansi ja teräksiset palkit toimivat yhdessä kantavana rakenteena. Toisen sillan kantava rakenne on teräsbetonia, jossa teräbetonisen kansirakenteen palkit ovat jännitettyjä.
Tielle ei ole tulossa valaistusta eikä siltarakenteita valaista.
Hailuodon puoleisen Huikun sillan pituus on 767 metriä ja vapaa alikulkukorkeus on yli 18 metriä, mikä tekee siitä poikkeuksellisen ison vesistösillan. Sillan suunnittelee Ponvia. Oulunsalon puoleisen 740 metriä pitkän Riutun sillan suunnittelusta vastaa AFRY.
Siltojen välitukien vesirajaan tulee jäänsärkijärakenne.
Laivaväylä kulkee tulevaisuudessa Huikun sillan alta. Riutun sillan alikulkukorkeus on viisi metriä, joten alitse mahtuvat pienveneet ja ainakin osa kalastusaluksista.
Pengertielle on suunnitteilla keinosaari, jolle on tulossa pysäköintialue. Alueelle on mahdollista toteuttaa pienimuotoisia matkailupalveluja.

Hankkeen vesilupapäätöksestä tehty valitus on parhaillaan hallinto-oikeuden käsittelyssä. Pengertien ja siltojen rakentaminen voi alkaa, kun päätös vesiluvasta on lainvoimainen.
Tämänhetkisen arvion mukaan rakentaminen voisi käynnistyä ensi keväänä, jos hallinto-oikeuden päätös tulee tämän vuoden puolella eikä päätöksestä valiteta. Tällöin kiinteä yhteys aukeaisi liikenteelle aikaisintaan vuonna 2025 ja lauttaliikenne päättyisi. Kiinteän yhteyden budjetti on noin 96 miljoonaa euroa.

Lue myös: Hailuodon kiinteän yhteyden hankintavaihe käynnistyy -rakentaminen alkanee jo ensi vuonna

Kilpailut

Uusimmat