Järkälemäisen formula off-roadin ja kilpakalustojen hevosvoimat jylläävät Revolt Racing Teamin paikallisosastolla Nivalassa

14.04.2022 14:40 - Ari Kettukangas

Rasvamonttu kokeilee tällä kertaa kaikkia koneharrastelajeja Nivalassa. Niihin ovat hurahtaneet myös Revolt Racing Teamin kerholaiset Järvikylässä. Löytynojan Tommi on siirtänyt kotitilansa tallista joutilaaksi käyneet maatalous vermeet kartanolle ja rakentanut niiden tilalle monenlaisia harrastekoneita. Pääaineena tiimissä on ralliurheilu, mutta jokainen jäsen harrastaa monipuolisia koneita omissa kotihalleissa. Vierailupaikan ensimmäisenä pelinä jyrähtää käyntiin ärhäkkä ja äänellään toimittajan sisuskaluista smoothieta tekevä formula off-road auto. Vieressä taas komeilee vielä isompi ja traktoria muistuttava off-road trial vehje. Tähän viritys soppaan kun on lisätty vielä mekaanikko expertit Uusitalon Jussi ja Kaskisen Miikka, on rallikalustosta ja kiihdytysmoottoripyöristäkin alkanut löytymään huikeita kierroksia. Tutustutaanpa kerhon toimintaan ja mitä kaikkea yhteistyöllä on syntynyt!

(kuva: Ari Kettukangas)

Revolt Racing Team Nivala. Koneharrastaja Löytynojan Tommi (oik.), mekaanikko Uusitalon Jussi ja kerhon sihteeri Mervi Pyöriä. Kerho on valtakunnallinen ja paikallinen kolmikko kokoontui juttua varten Tommin kotitilalle tuunattuun projektihalliin. Pääasiallinen juttu jäsenillä on ralli, mutta porukassa esittäytyy oikeastaan kaikkien moottoriharrastelajien kirjo. Tommi mainitsee rallin ykkösasiaksi ja loput viritelmät puolestaan on vapaa-ajan käyttöön kasattuja leluja. Jussi on hallituksen jäsen ja toiminut Tommin mekaanikkona 2000-luvun alusta lähtien. Hoitaapa mestari samaa virkaa myös moottoripyörien parissa Ruhasen Vesan apuna Taivassalossa. Mervin pääaiheita sihteerikkönä on tietokone, paperihommat ja kahvinkeitin. Kerho kuuluu Harrastemoottoriurheilun Keskusjärjestö Ry:n alaisuuteen ja hänellä riittää puuhaa sielläkin hallituksessa ja sihteerinä. Tehtäviä löytyy näiden lisäksi myös harrasterallisarjan työryhmässä.  

(kuva: Ari Kettukangas)

Tommin ykköslaji on ehdottomasti ralli. Hän on kilpaillut formula off-roadissa ja trialissa myös Mikkelin Urheiluautoilijoiden alaisuudessa.

(kuva: Ari Kettukangas )

Jussi on piristänyt matkan varrella 1400 kuutioisen Kawasaki moottoripyörän ennätyskuntoon kiihdytyksen Super Street Bike (SSB) luokassa. Pyörälle on kirjattu Euroopan loppunopeus ennätys 6,81 sekuntia varttimailille ja 356 kilometriä tunnissa. Tehoja Kawasta löytyy yli 800 hevosvoimaa. Mestari vannoi myös huomaavansa, mikäli toimittaja laittaisi tämän kuvassa olevan rallipelin moottorista jonkin osan taskuunsa :)

(kuva: Ari Kettukangas )

Subaru Impreza STI ralliauto vuosimallia 2011.

(kuva: Ari Kettukangas )

Tommi nimittää peliä Subaru nelikoksi. Autossa on jäljellä olevien mallien uusimpia koreja. Kyseinen Subaru on Fin R:läisiä luokiteltuja autoja ja näillä aikanaan kovat pojat ajoivat SM-kisoja. 

(kuva: Ari Kettukangas )

Mitähän se tämä vehje on syönyt?

(kuva: Ari Kettukangas )

Polttoaineena E85 ja tehoa löytyy 330 hevosvoimaa. Koneessa on "paukkujärjestelmä", jolla saadaan ahtot päälle ja sillä taataan maksimaaliset tehot ja väännöt pysymään alakierroksilla hitaissa mutkissa. 

(kuva: Ari Kettukangas )

Kyseinen lähtöjärjestelmä pysyy päällä maksimissaan 10 sekuntia ja kaasua riitti. Tässä ralli mallissa saa olla myös aktiivilukot ja keskilukkoa voi säätää eri kelien pitopohjalle sopivaksi vedoksi etu ja takarenkaille. Tahtia antaa 6-pykäläiinen vaihderasia, eli suorakytkentälaatikko. Tunnelma on melkein kuin PlayStationin rallipelissä, mutta tässä mallissa tosin puuttuu restart painike :)

(kuva: Ari Kettukangas )

Kartturina toimii Kaskisen Miikka Vantaalta. Vänkäri otetaan aina kyytiin matkalla pohjoista kohti mennessä.

(kuva: Ari Kettukangas )

Kurkataanpa pellin alle.

(kuva: Ari Kettukangas )

Kirurgi ja avustava hoitaja.

(kuva: Ari Kettukangas )

Jussin mukaan tällä koneella kestää ajaa reilusti ja huollot ovatkin pääasissa öljynvaihtoja.

(kuva: Ari Kettukangas )

Boxerin kone. Moottori on piristetty sääntöjen mukaan, eli se on kuristettu moottori turbon puolelta. AKK:n eli Autourheilun Kansallisen Keskusliiton alaisten kisojen luokassa mylly on aina asennettu kuristinkokoon, jolloin kaikille on sopivasti tehoja ne saadaan siten myös tasatuksi tasapuolisesti. HAMUN eli Harrastemoottoriurheilun Keskusjärjestö ry:n luokissa ei puolestaan ole kuristinta ja silloin koneesta saa ottaa kaikki tehot irti. Tässä yksilössä teho on kuristimen kanssa juurikin 330 ja ilman sitä 400 hevosvoimaa samalla moottorilla. Nivalan mestareiden mukaan hyvät alustat ja jarrut hyvittää aina tehoja.

(kuva: Ari Kettukangas )

Tarkat ohjekirjat, jotta osat ovat turvallisia ja kaikilla samanlaiset.

(kuva: Ari Kettukangas )

FIA:n luokitustodistus.

(kuva: Ari Kettukangas )

Subarun leima.

(kuva: Ari Kettukangas )

Rallia kesät talvet.

(kuva: Ari Kettukangas )

Netissä eräs kaveri käytti tällaista takaspoileria silityslautana paidalleen :)

(kuva: Ari Kettukangas )

Kisoissa on heti valmiina vetoliina simahtavalle autolle.

(kuva: Ari Kettukangas )

Formula off-road auto hiekkarinteille.

(kuva: Revolt Racing Team)

Lajissa ajetaan huimia pystysuoria hiekkarinteitä ylös ja alas eri nopeusjaksoilla. Tommin luokka on Unlimited Class, eli siinä on kaikelle tekemiselle vapaat rajoitukset. 

(kuva: Ari Kettukangas )

Kyseessä on tiimityönä kasattu härvilä, jossa polttoaineena on E85 tehostettuna ilokaasulla. Runko on rakennettu luokitellusta turvakaariputkesta ja osat näperrelty ja testattu ilman piirustuksia pala kerrallaan. Tavoitteena oli myös tehdä silmää palvova muotoilu. Akseliväli on 2,60 metriä ja kokonaisuus painaa yhteensä 1600 kiloa.

(kuva: Ari Kettukangas )

Takana on jäähdytys systeemit. Etu- ja taka-akseleista löytyy Strangen valmistamat Fordin 9 tuumaiset perät ja kaikki muutkin osto-osat on muokattu rakenteeseen sopivaksi. Omaa kättenjälkeä on siis mm. akselistot, jakovaihteisto ja pakoputkisto. Italiasta tulleet virheelliset iskaritkin rakennettiin uusiksi. Kaikista ratkaisuista on tykätty ja tämän yksilön mallia on alettu matkimaan myös maailmalla. Suomesta löytyy kaksi vastaavaa ajokuntoista peliä ja laji on alkanut nostamaan päätään myös Ruotsissa ja Norjassa. Kisapaikalla Pohjoismaissa härvilöitä löytyy n. 20-30 kappaletta. Kisoilla liikkuu viikinki lajin maine. 

(kuva: Ari Kettukangas )

Koneessa startataan ensin öljyn paineet ylös, jotta kone voitelee järjestelmän kauttaaltaan. Bensalinjat avataan vasta kun öljynpaineet on kohdillaan ja kun mukaan lähtee vielä ilokaasut, kone kiekaisee aika mukavasti.  

(kuva: Ari Kettukangas )

Kaasuttaessa toimittajan rintalasta vavahteli ja päässä syntyi lopulta lappapuuro :)

(kuva: Ari Kettukangas )

Kaskisen Miikan kasaamasta vajaan 10 litran moottorista lähtee ärhäkkä ääni ja mylly tuottaa huikeat 1200 hevosvoimaa! 

(kuva: Ari Kettukangas )

Välillä moottori on ilmansuodattimista huolimatta melko hiekkapesty ja saattaapa sieltä löytyä hiekkaisilta rinteiltä peräisin olevia kiviäkin. Kisaviikonloppuna tarkistetaan niiden lisäksi ainakin pari kertaa myös ohivuodot. Eräässä kisassa Hyvinkäällä Tommin syliin lensi vasikanpään kokoinen kivi, mutta matka jatkui siitä huolimatta. Isolohkoinen kone vaatii hyvän jäähdytyksen, nimittäin hiekkamontussa elohopea voi kohota helteellä +40 asteeseen.

(kuva: Ari Kettukangas )

Ilokaasupullo. Dityppioksidi eli typpioksiduuli, arkikielessä ilokaasu on typen happiyhdiste eli typen oksidi. Huoneenlämmössä dityppioksidi on väritön, hajuton ja syttymätön kaasu. Sitä käytetään kirurgiassa, hammashoidossa ja synnytyksissä analgeettisten eli kipua lievittävien ja nukuttavien vaikutustensa vuoksi. Ilokaasua käytetään myös päihteenä, elintarvikkeissa ja moottoriurheilussa. Nuuhkaisu tuota ja toimittaja esitti heti kappaleen Naurava kulkuri :)

(kuva: Ari Kettukangas )

Tuohon kun laitetaan kiinni, niin ei pääse karkuun.

(kuva: Ari Kettukangas )

Laillistettu leimallinen turvavyö.

(kuva: Ari Kettukangas )

Tommi nauraa valinneensa hyvät lajit, koska harjoittelupaikkoja ei ole lähettyvillä mailla eikä halmeilla. Hiekkarinteet ja kivikot vaativat pitkiä kisamatkoja. Esimerkiksi Raisiossa on tulossa SM-kisat ja sieltä löytyy trialiin hyviä kallioita.

VIDEO: Formula off-road auto jyrähtää!!

(kuva: Ari Kettukangas )

Lapapyörä.

(kuva: Ari Kettukangas )

Rengas on tehty kiihdytyspyörälle ja salaoja tyylinen sorakko rikkoo herkästi sen rakenteen. Pyöriä joudutaankin usein paikkaamaan kisoissa.

(kuva: Ari Kettukangas )

Seuraavana vielä isompi off-road trial kilpa-auto.

(kuva: Revolt Racing Team)

Lajissa edetään nelipyöräohjatulla pelillä ja liimavalmisteisilla kuviorenkailla kivikossa ja maaratapohjilla. Taitolajissa voi tulla virhepisteitä, eli kepeillä merkatun etapin suoritukseen on aikaa esim. 3 tai 5 minuuttia.

(kuva: Ari Kettukangas )

Tässä lajissa Tommin kilpaluokka on prototype. Tämäkin menopeli on omavalmisteinen ja rakennettu hahmotellen osista ja luokitellusta turvakaariputkesta. Tässä tosin on Formula off-roadia pienempi moottori ja nopeudetkin ihan eri luokkaa. Tällä vehkeellä ajellaan pelkästään biolla, mutta on siinä reilu maanvara!

(kuva: Ari Kettukangas )

Jokainen pyörä kääntyy ja niissä on omat lukot ja jarrut. Renkaat saa hyvän pidon kivistä ja kallioista.

(kuva: Ari Kettukangas )

Kahden hengen menopeli. Apukuski tarkkailee ja käyttää tarvittaessa pyörän lukkoja ja jarruja sekä seuraa pysymistä reitin merkkikeppien välissä. Näistäkin penkeistä löytyy leimalla olevat vyöt.

(kuva: Ari Kettukangas )

Tämä peli on varustettu Audi A3:sta jalostetulla 1.8 turbo moottorilla. Kyseessä on nätti käyntinen iisi kone ja siinä on myös Audin automaatti aski. Mikäli myllyä vähän piristee, lajissa riittää 150 hevosvoimaa. Hyttiin pakkautuvalle isolle kuskille on suunniteltu irrotettava ratti.  

(kuva: Ari Kettukangas )

Hetkinen, mitäs nappeja ne nämä on? Voikohan näillä valita kiven koon? :)

(kuva: Ari Kettukangas )

Tommi käänsi nupista...

(kuva: Ari Kettukangas )

...ja nelipyöräohjatussa pelissä kääntyili kaikki rattaat. 

(kuva: Ari Kettukangas )

Jotta tämmöisessä protoluokan autossa saa haettua ajokulman oikeaksi, ajetaan 70 prosenttisesti kokoajan takapyörillä. Mikäli on puinut paljon viljaa Sampo puimakoneella, semmoisesta ajajasta tulee hyvä kuski tällekkin pelille.

(kuva: Ari Kettukangas )

Härvilä on lajista johtuen jo melko lommoinenkin. Painopisteen ja korin kanssa on melkoista säätämistä, että ajokki kääntyisi helposti nurin kilpailussa. Usein mennään monta kertaa katon kautta ympäri. Tämän vekottimen testissä toimittajalla oli alussa housussa se, mikä oli lopussa niskassa :)

(kuva: Ari Kettukangas )

Ei näköjään pääse tuoltakaan karkuun, mikäli erehtyy kyytiin istumaan...

(kuva: Ari Kettukangas)

Venäläinen UAZ 469 maastoauto.

(kuva: Ari Kettukangas)

Peli kävi yhtä hyvin kuin Tommilla aikanaan vastaava kaara armeijan päävartiossa. Tätä itäistä mallia tehdään vielä tänäkin päivänä täysin samoilla piirustuksilla. Toisin sanoen, tämän voisi tarvittaessa myydä edelleen uutena.

(kuva: Ari Kettukangas)

Tällä vehkeellä mestari käy katselemassa auringonlaskua.

(kuva: Ari Kettukangas)

Muotivärikin on edelleen pysynyt samana.

(kuva: Ari Kettukangas)

Kurkataanpa sisälle.

(kuva: Ari Kettukangas)

Siihen kaksi...

(kuva: Ari Kettukangas)

...ja tuonne kolme.

(kuva: Ari Kettukangas)

Arvatkaapa mistä autoon löytyy sulake? Tommi väänsi sen meille rautalangasta. Sulakelanka on nimittäin valmiina kojelaudalla. Sitä kääritään sen verran, minkä ampperimäärän kokoisen sulakkeen haluaa ongelmitta jo heti maastossa.

(kuva: Ari Kettukangas)

Lisää hienouksia...

(kuva: Ari Kettukangas)

...ohjuriputki polttoaineen kaatamiseen.

(kuva: Ari Kettukangas)

Oikea luodin reikä maailmalta.

(kuva: Ari Kettukangas)

Onkohan kuinka varma kone?

(kuva: Ari Kettukangas)

Sulekkeelle löytyy paikka jostakin tuolta.

(kuva: Ari Kettukangas)

"Nasu" miehistönkuljetusajoneuvo vuosimallia 1986.

(kuva: Ari Kettukangas)

Sisu NA-110 "Nasu" on Suomen puolustusvoimien käytössä oleva telavetoinen nivelohjattu telakuorma-auto. Peli kykenee kuljettamaan 2 000 kilon lastin tai 18 sotilasta varusteineen. Mallia eli "tekaa" hankittiin vuosina 1992–1994. Sen edeltäjä on Sisu NA-140 BT ja sen jälkeen bensiinikone korvautui dieselmoottorilla. Nasu on suunniteltu samankaltaisiin tarpeisiin kuin ruotsalainen Bandvagn miehistönkuljetusajoneuvo. 

(kuva: Ari Kettukangas )

Tämä yksilö tuli tontille vahingossa, kun Tommi erehtyi huitomaan hyttysiä Tervolan huutokaupassa. Siihen tuli juuri käyntihäiriöitä talvehtimisen ja lyhyen kalustomarssin jälkeen. 

(kuva: Ari Kettukangas )

Avataanpa pelti ja kats...jaa, mehän ollaankin jo konehuoneessa :)

(kuva: Ari Kettukangas )

Ajaessa voi tarkistaa vaikka tulpan ja vänkäri voi tarkistaa kasi koneen toiselta puolelta. Kysymys on Rooverin tekniikasta ja öljypumppu taisi reistata, koska öljyn paineet juuri katosivat. Järvikylän puolustusvalmius on nyt siis hieman retuperällä... Nättiääninen ruisku kone ei vaadi kuulosuojaimia. Hihakaan ei voi juuttua laakereiden ympärille hyvän suojan ansiosta.

(kuva: Ari Kettukangas )

Sisu on tunnus suomalaisuudesta ja lujasta automerkistä.

(kuva: Ari Kettukangas)

Onkohan tämä yhtä helppo laittaa paikalleen kuin polkupyörän ketju...

(kuva: Ari Kettukangas )

Perävaunussa on istumapaikat ja baar...korjaan, paarit! Miehistönkuljetusvaunu aamuyöllä meinasi vahingossa saada uuden käsityksen :)

(kuva: Revolt Racing Team)

Seuraavana kuvia eri puolilta maata Revolt Racing Teamin kalustoista.

(kuva: Revolt Racing Team)

Toyota Starlet 2.0 beams, jossa oli 214 hv/ 209 nm. Nyt öljynpaine 0 bar.

(kuva: Revolt Racing Team)

Salmela ja Pohjola kisa puuhissa.

(kuva: Revolt Racing Team)

Olisiko kelistäkin päätellen kyseessä "Pohjola ralli"?

(kuva: Revolt Racing Team)

Opel Manta B. BMW:n m50b25 moottorilla - 200hp.

(kuva: Revolt Racing Team)

Kerhon naiskuljettaja Maria Sorvisto.

(kuva: Revolt Racing Team)

Kalustoa.

(kuva: Revolt Racing Team)

Opel Kadett GT/E tehot + - 150 hevosvoimaa.

(kuva: Revolt Racing Team)

Onko se Luntti? Jos on, niin terveisiä Ylivieskaan! :)

(kuva: Revolt Racing Team)

Opel Ascona B.

(kuva: Revolt Racing Team)

Tommin koplan Peugeot 206 1.4, teho suurinpiirtein 100-110 hp.

(kuva: Revolt Racing Team)

"Hän on sorateiden virtuoosi ja lentää matalaa..."

(kuva: Revolt Racing Team)

Revolt Racing Teamin eteläisimmät jäsenet ovat Vantaalla ja pohjoisimmat Rovaniemellä.

(kuva: Revolt Racing Team)

Volvo 740 T6 Turbo/ 303 hp.

(kuva: Revolt Racing Team)

Renault 5 Turbo Replica grSS 220 hp.

(kuva: Revolt Racing Team)

Pystejä pellillä.

(kuva: Revolt Racing Team)

Rallicross SuperCar luokan kilpuri.

(kuva: Revolt Racing Team)

Hurjat kokoontuu.

(kuva: Revolt Racing Team)

Hurjatpa hyvinkin! Tässä on meneillään tuhkakupin tyhjennys :) Bmw m3 382 hv/ 385nm.

(kuva: Revolt Racing Team)

"Tennarin kuvia kattoverhoilussa". Tulevia talli projekteja.

(kuva: Revolt Racing Team)

Aleksi Marjoniemi käyttää koko tien leveyden hyväksi.

(kuva: Revolt Racing Team)

BMW e36 328i 323 hp/ 320 nm.

(kuva: Revolt Racing Team)

Onko tämä nyt se eri oikee? :)

(kuva: Revolt Racing Team)

Tulevia talli projekteja.

(kuva: Revolt Racing Team)

Ja lisää talli projekteja.

(kuva: Revolt Racing Team)

Ihan mahdottomasti lisää talli projekteja :)

(kuva: Revolt Racing Team)

Mitenkä se tämä nyt tulee kuntoon, kun tuollahan lukee ettei talvikunnossapitoa :)

(kuva: Revolt Racing Team)

Pientä pintaremonttia.

(kuva: Revolt Racing Team)

Lundin Sami rakentelee moottoria. Kyllä se Luntti kummitteli tuolla pitkin jaksoa :)

(kuva: Revolt Racing Team)

Ari törmäsi taas samaan vanhaan tuttuun Trans Amiin Nivalassa. Tämä auto yksilö on liikkunut muissakin jaksoissa ja se ilmestyy aina kylällä eri pihoille kuin puutarhatonttu :) Ari jutteli puhuvan ritari ässä auton kanssa taas pitkän tovin :)

(kuva: Revolt Racing Team)

Loppuyhteenveto: Revolt Racing Teamilla riittää siis puuhaa joka suunnalla ja tässäkin jaksossa tehtiin läpileikkaus vain sen yhteen "paikallisjaostoon". Revolthan tarkoittaa kapinaa ja koronasta huolimatta kovalla sisulla on tarkoitus järjestää Nivalassa jo useana vuonna pidetty Asfalttisprint 28. toukokuuta ja Nivalan Kapinaralli 9. heinäkuuta.

Lue myös: Pihlajamaan Timo palautti presidentti Kyösti Kallion Buickin maailmalta takaisin kotipitäjään ja sukuun Nivalassa

Lue myös: Sami "Luntti" Lund kallistuu bemareihin Ylivieskassa

Rasvamontun aiemmat jaksot ja vierailukohteen ilmoittaminen: Rasvamonttu

Kilpailut

Uusimmat