Iijoen Haapakosken smolttien alasvaellusväylä valmis -käyttö aloitetaan ensi kesänä

23.11.2021 08:42 - Jussi Häkkilä

Iijoen vaelluskalahankkeen projektipäällikkö Mirko Laakkosta Pohjois-Pohjanmaan liitosta haastattelee Jussi Häkkilä.

Noin vuoden kestänyt lohikalojen vaelluspoikasten eli smolttien alasvaellusväylän rakentaminen on valmistunut Iijoen ylimmällä voimalaitoksella, Haapakoskella. Kyseessä on Suomen ensimmäinen lohikalojen alasvaellusväylä. Väylän yhteyteen rakennettiin myös kalojen kiinniottolaitteisto. Rakentamiskustannukset olivat noin 1,75 miljoonaa euroa.  
Alasvaellusväylä ja kiinniottolaite koostuvat voimalaitoksen yläkanavan puolelle ulottuvasta suppilosta, suppiloon sijoitetuista välppärakenteista, pylväskääntönosturista, kahdesta kiinniottohäkistä sekä kahdesta putkesta. Tarkoituksena on, että smoltit tulevat väylän suulle ohjausaitaa seuraten, havaitsevat väylän virtauksen ja hakeutuvat sen houkuttelemana väylään. Tämän jälkeen kalat ohjataan joko kiinniottolaitteeseen tai putkea pitkin voimalaitoksen alakanavaan jatkamaan vaellustaan.
Varsinaiseen testiin rakenne pääsee kalojen kanssa ensi kesänä. Osana hanketta väylään järjestetään myös kameraseuranta.
Mikäli laitteisto osoittautuu toimivaksi ja riittävän tehokkaaksi, on vastaavat rakenteet tarkoitus rakentaa muille padoille. Näin mahdollistetaan kalojen vaellus yläjuoksulta merelle.

Lue myös: Iijoen Haapakoskelle Suomen ensimmäinen smolttien alasvaellusväylä ja kiinniottolaite

Kilpailut

Uusimmat