Kuva: Oulun yliopisto

Oulun yliopistosta ponnistava startup-yritys kehittämässä menetelmää tulivuorien purkautumisen ennakoimiseen

15.11.2021 08:49 - Jussi Häkkilä

Joukko kansainvälisiä tutkijoita ehdottaa vaarallisten tulivuorien seuraamiseen uutta menetelmää, joka oikein käytettynä voi ennakoida purkauksia.

Joukko kansainvälisiä tutkijoita ehdottaa vaarallisten tulivuorien seuraamiseen uutta menetelmää, joka oikein käytettynä voi ennakoida purkauksia. Menetelmän tarkoituksena on parantaa uhkaavien tulivuorien purkausten varoitusjärjestelmiä niin, että ympäröivä yhteiskunta voi valmistautua mahdolliseen purkaukseen entistä aikaisemmin. Menetelmän avulla ainakin osa purkauksista voidaan havaita ennen kuin muut menetelmät varoittavat tulivuoren heräämiseen liittyvästä kohoavasta uhkatasosta. Tutkimuksessa käsitellyn menetelmän nimi on myonigrafia. Mukana on kolme suomalaista, jotka ovat Oulun yliopistosta spin off-yrityksenä ponnistaneen Muon Solutions Oyn perustajajäseniä. Yrityksen tavoitteena on kaupallistaa menetelmä.
Tutkijat esittävät, että vaikka menetelmää on jo käytetty menestyksellisti useiden tulivuorien kuvaamiseen mm. Japanissa ja Italiassa, menetelmä kannattaisi ottaa käyttöön paljon tätä systemaattisemmin osana tulivuorien seurantaan käytettyjä muita järjestelmiä.

Lue myös: Vuoden väitöskirjapalkinto tekniikan tohtori Onel Lópezille Oulun yliopistosta

Kilpailut

Uusimmat